Den traditionella svampsäsongen är egentligen över, men det milda vädret gör att den som letar på rätt ställe lär fortsätta hitta svamp ett tag till.
– Det är ingen ny svampboom, men säsongen är förlängd. Där det vanligtvis finns lär det finnas kvar, säger Michael Krikorev, som är svampexpert vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Han poängterar samtidigt att det som finns kvar i skogen inte nödvändigtvis är av samma sort som för några månader sedan.
– Det är inte så att det kommer att dyka upp karljohan eller vanlig gul kantarell. Nedbrytarsvampar är de som trivs på hösten, de jobbar inte i symbios med träden på samma sätt som andra, trattkantareller exempelvis.
Krikorev säger sig ha märkt ett ökat intresse för svampplockning de senaste åren. För den oinsatte har han ett par grundläggande råd:
– Det gäller att läsa på. Skaffa en bra svampbok, och kanske någon app. Sedan kan man följa väderrapporterna, där det regnat för ett par veckor sedan är ett tips. Men det kan skilja ganska mycket på bara några kilometer.
Han tycker också att den ovane inte ska överskatta sin förmåga.
– Ett vanligt nybörjarmisstag är att man går ut och plockar allt man ser och sedan försöker artbestämma efteråt.
Eftersom det finns omkring 5 000 svampsorter i Sverige och enbart cirka 100 ätbara är Krikorevs råd att börja koncentrerat:
– Jag skulle säga att man lär sig två eller tre arter, hur de ser ut och var de växer och att man sedan går ut och letar efter just dem, på en sådan plats.