Detta kan du göra avdrag på i rabatten

Så här års är det många som anlitar firmor för att få hjälp med trädgårdsarbete. Tjänster som också omfattas av rut-avdraget. Men det gäller att ha koll på vad som går att dra av och inte.

Vår- och höststädning i trädgården går att göra rut-avdrag på.

Vår- och höststädning i trädgården går att göra rut-avdrag på.

Foto: Janerik Henrsson/TT

Sverige2020-05-05 08:36

Det många företag som så här års erbjuder trädgårdshjälp till privatpersoner. Tjänsterna omfattar ofta allt från enklare sysslor som gräsklippning till mer avancerade estetiska arbeten som att designa och anlägga hela trädgårdar. Trädbeskärning, häckklippning och vår- och höststädning är det som efterfrågas mest.

– Ja, det är våra topp tre. Många av våra kunder är äldre som köper just sådan återkommande skötsel. Det är personer som bor kvar i sin villa och har trädgård som de tidigare tagit hand om själva men nu inte orkar sköta längre, säger Johan Bäckman som är vd på Regarden i Stockholm.

Näst störst

Förra året betalade Skatteverket ut drygt 836 miljoner kronor i bidrag för just trädgårdstjänster, att jämföra med städningens dryga 4 miljarder.

– Städtjänster är fortfarande absolut störst, men därefter kommer trädgårdstjänsterna, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Trädgårdstjänster har alltid omfattats av rut-avdraget. Men länge var det bara enklare arbeten som exempelvis gräsklippning, krattning och rensning som man kunde göra avdrag för. Men det ändrades 2016.

– Då började man även inkludera borttagning av träd och buskar samt beskärning. Det var i samma veva som även flyttjänster och it-tjänster började ingå, säger Pia Blank Thörnroos.

Kolla vad som ingår

Man måste kolla noga vilka tjänster man kan få utförda och som går att göra avdrag på. Riktlinjen är att det ska vara fysiskt arbete och att det ska vara av städ- och underhållskaraktär. Men även där finns gränsdragningar. Ihopsamling av till exempel trädgårdsvfall som uppstått under en trädfällning är avdragsgillt. Men själva bortforslingen får man stå för själv. Likadant om ett träd tagits bort. Då ingår inte ditsättning av ett nytt.

– Sådant som inte ingår är alla typer av anläggning, planering och nyplantering. Ingen typ av design ingår, det är inget som samhället subventionerar. Utan det ska vara nödvändigt underhåll av den trädgård man har. Man kan jämställa det med att städtjänsterna – man kan städa inne och man kan städa ute, säger Pia Blank Thörnroos.

Mycket av det som Regarden hjälper sina kunder med är sådant som ligger lite utanför vad som kan betraktas som normal trädgårdsskötsel, berättar Johan Bäckman.

– Som att klippa fyra meter höga tujahäckar eller beskära höga fruktträd. De flesta har ju inte tillgång till byggställningar eller släp hemma.

Att få hjälp med bland annat att röja sly räknas som städning och omfattar möjligheten till rut-avdrag.
Att få hjälp med bland annat att röja sly räknas som städning och omfattar möjligheten till rut-avdrag.
Trädgårdshjälp och avdrag

+Vissa trädgårdstjänster omfattas av rut-avdraget för hushållsnära tjänster. Man får dra av max 50 procent av arbetskostnaden.

+Från början inkluderades tjänster som gräs- och häckklippning, krattning och ogräsrensning. Den 1 augusti 2016 utökades det till att omfattas även grövre sysslor som beskärning och fällning av buskar och träd.

+Grundregeln är att man får dra av för trädgårdssysslor av städ- och underhållsliknande karaktär, som gräsklippning, krattning, röjning av sly med mera.

+Tjänster av mer estetisk natur omfattas däremot inte av rut-avdraget. Det gäller exempelvis trädgårdsdesign, att anlägga gräsmattor eller plantera blommor.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om