Experten: "Inget vanligt år för isarna"

Tunt i norr, varmt i mitten och oklart i söder. Isläget i Sverige är ovanligt, men möjligheterna till en tur på sjön ser ändå bra ut resten av månaden.

Det kyliga och soliga vädret i stora delar av landet har lockat folk till isarna. Arkivbild.

Det kyliga och soliga vädret i stora delar av landet har lockat folk till isarna. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Sverige2021-02-06 12:11

Den senaste tidens kyla har lockat både rutinerade och nybörjare ut på landets isar. Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet, höjer ett par varningsfingrar för såväl kunskapsläget som självinsikten.

– Framförallt handlar det om att skaffa sig koll. Det var lite som i höstas när alla skulle ut i skog och fjäll eftersom de inte kunde åka utomlands. Man behöver veta vad man ger sig ut på, säger han.

"Månaden ut"

I stort handlar det inte om några överdrivet svåra saker, se till att vara förberedd, ha vettiga kläder på dig, och uppdatera dig om läget just där du ger dig ut.

– Nu kan vi nog räkna med att isarna som ligger håller månaden ut, men lite längre fram, i mars när solen står högre måste man komma ihåg att det kan gå snabbt. Du kan ge dig ut på morgonen och det ser fint ut, sedan kommer solen och mitt på dagen kan det vara sorbet, det är inte så roligt att försöka ta sig upp ur, säger Jan Insulander.

Den milda och på sina håll regntunga hösten har gjort att det är stora volymer i rörelse i många vattendrag i landet, något som kan innebära att det tar extra lång tid för isen att bildas, och klara av rejäl tyngd.

– Det är ett ovanligt år på det sättet. I norr är det tunnare än vanligt, det såg vi ju inte minst när det var så många älgar som gick igenom, säger Jan Insulander.

Varmt täcke

För Mellansverige gäller istället att det ymniga snöfallet de senaste dagarna lägger sig som ett varmt täcke ovanför isen, och förhindrar ny is att bildas undertill.

– Här i söder är det lite olika, vi är många som väntar på att det ska frysa till i skärgårdarna så att man kan ge sig ut, säger Jan Insulander, och fortsätter:

– Och det kan man ju säga också som är viktigt att om man är sugen att ta sig ut ska man direkt ringa ett par kompisar. Man ska aldrig ge sig ut själv. För går du igenom kan det vara riktigt svårt att ta sig upp själv.

Fakta: Så håller du dig säker på isen

* Ge dig aldrig ut på isen ensam. De flesta allvarliga olyckor sker med ensamma personer, eller grupper om två där båda gått igenom isen. Helst bör man vara tre eller fler och se till att hålla avstånd så att inte alla åker i om isen brister.

* Ta med rätt utrustning. En ispik för att testa om isen håller, isdubbar runt halsen nära hakan så att de är lätta att komma åt, och en kastlina för att kunna rädda någon annan som ramlat i.

* Fråga boende i området eller den lokala fiskeklubben – de har ofta bra koll på isläget och vet vilka platser som bör undvikas. Studera området innan du ger dig ut, då kan du hitta områden med svagare is.

* Anpassa turen efter vädret, kolla upp väderprognosen innan isturen.

* Håll dig nära stranden – då är det närmare till fast mark om något händer.

* Ta med ombyteskläder, packat i en försluten plastpåse. Förutom att ha torrt ombyte till hands om olyckan är framme kan påsen agera flythjälp.

* Om isen brister: Behåll lugnet, andas lugnt och vänd dig i den riktning du kom ifrån. Arbeta metodiskt med isdubbarna för att ta dig upp ur vattnet.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet, Issäkerhetsrådet, Svenska Livräddningssällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!