Experter: Så skadade covid-19 extremhögern

Högerextremismen i Sverige har försvagats, framhåller Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo. Anledningen? "Det svenska fallet", som han uttrycker det.

Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo. Arkivbild.

Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo. Arkivbild.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Sverige2021-02-16 19:45

När pandemin bröt ut var de svenska restriktionerna milda jämfört med dem som infördes i många andra länder.

– Detta skapade förvirring inom extremhögern. De är uppkopplade på en internationell arena där de tar till sig och ibland rent av härmar talepunkter från andra delar av världen, framför allt USA, säger Daniel Poohl och fortsätter:

– Det blev svårt att anamma idén om att det pågick ett medvetet mördande av äldre och gapa efter hårdare regler när extremhögern där motsatte sig restriktioner.

Lett till splittring

Attityden till pandemin har lett till en splittring inom svensk ytterhöger, visar en ny rapport från Expo med flera. Medan vissa driver linjen att viruset är en stor konspiration för att kontrollera befolkningen, anser andra att det nog inte är så farligt som det verkar.

"Det svenska fallet" kan enligt Poohl sammanfattas på följande sätt: Sverige blev ett unikum i sin hantering av pandemin. Det ledde i sin tur till att den svenska extremhögern tvingades gå i motsatt riktning till liknade rörelser internationellt.

– På så vis tappade de momentum. De har haft det svårt att producera propaganda och lösningar som går hem och som ger dem en fördel.

Samtidigt finns fortfarande en hotbild. Terrorism med högerextrema motiv har ökat dramatiskt det senaste årtiondet och fortsätter att vara ett allvarligt säkerhetshot, understryker han.

– Risken är framför allt enskilda individer som går sin egen väg och radikaliseras på nätet.

Vidare betonar han att organiseringen av högerextrema miljöer är i förändring. Medlemsorganisationer har minskat i relevans. Nu organiserar man sig i mindre nätverk och kompisgäng. Dessutom har extremhögern blivit alltmer internationaliserad – det finns en naturlig gemenskap över nationsgränserna.

– Det handlar främst om att försvara det de uppfattar som vita människor. Nationsgränser är inte så viktiga i det avseendet, säger Poohl.

Retorik som försvann

Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, har intervjuat personer som är aktiva i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Han bekräftar bilden att pandemin har inneburit svårigheter för extremhögern.

– Deras budskap är att judarna styr världen och att det vita folket håller på att bytas ut. De vill inte att det ska grumlas med andra konspirationsteorier. NMR har varit väldigt tydliga med att deras aktivister inte ska engagera sig i frågor som rör vaccinmotstånd eller förnekande av pandemin och så vidare.

Initialt fanns det – inom NMR – en positiv inställning till föreställningen att krisen skapar en kaotisk situation som möjliggör ett framflyttande av positioner.

– Den retoriken fanns där i början, men försvann ganska snart, säger han.

Nazistorganisationen har enligt honom varit noggrann med att följa de svenska restriktionerna.

– Det kan finnas både för- och nackdelar med det. En nackdel är att man inte har kunnat demonstrera. En fördel är att man inte har behövt visa upp hur många man förmår att samla ihop just nu, säger Christer Mattsson.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstration i Kungälv på första maj 2019.
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstration i Kungälv på första maj 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!