Festen fortsatte – trots alkoholstopp

Alkoholstoppet tvingade krogar att stänga klockan 22.30. Men festandet i Stockholm fortsatte utanför krogen. "Vi kan inte skriva fram lagar om allt", säger socialminister Lena Hallengren (S) och framhåller att det inte är läge för fest.

Kroggäster runt Stureplan förra helgen. Det var den sista helgen innan alkoholstoppet infördes.

Kroggäster runt Stureplan förra helgen. Det var den sista helgen innan alkoholstoppet infördes.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige2020-11-20 18:15

Det är livat på Sveavägen i Stockholm. De populära vattenhålen har för första gången tvingats sluta servera törstiga gäster alkohol redan vid klockan 22. Därmed måste även gästerna lämna lokalerna, och krogarna stänga, senast 22.30.

– Folk slutar inte festa bara för att krogen stänger, konstaterar kroggästen Filip Monteza i vimlet utanför.

Ute på gatan delas det cigaretter samtidigt som efterfesterna styrs upp.

– Varför stänga ner ställen där man ändå har kontroll och håller restriktioner mot trängseln? Vill man att folk ska stanna hemma får man nog stänga helt, fortsätter Monteza.

Serverar folköl

Minst tre Stockholmskrogar planerar att utnyttja möjligheten att först stänga vid klockan 22.30 för att öppna på nytt kort därpå, antingen helt utan alkoholservering eller med folköl som alternativ.

– Vi har 20 anställda som kommer att bli hemlösa om vi inte gör detta. Hade regeringen kommit med ett stödpaket där de hjälper restaurangerna med de fasta avgifterna och permitteringar för all personal hade vi stängt restaurangen i morgon, säger Alexander Dhazi, HR-chef för Monky Bar, till Aftonbladet.

Baren har under dagen arrangerat en dagsfest i ett försök att mildra intäktsbortfallet.

– Hela branschen är dödsdömd utan stödpengar. Vi måste göra det vi kan för att överleva, säger eventansvarig Toby Johanson.

– Det här förbudet skapar mer problem, nu ska alla ska ta sig hem samtidigt. Ur smittsynpunkt är det nog värre på efterfesterna, tillägger servitören Lineh Kadkhodaei.

Lugnt på stan

Under kvällen har 16 inspektörer från tillståndsenheten i Stockholm stad gått från krog till krog för att informera och försäkra sig om att alkoholförbudet följs.

– Det har varit väldigt lugnt och tomt på de flesta ställena. Många krögare är så klart väldigt uppgivna. Men de är väl insatta i föreskrifterna, säger Carina Cutlip, enhetschef för tillståndsenheten.

Sista beställningen bör läggas senast 21.45 för att kunna utrymma lokalerna i tid till 22.30. Följer man inte reglerna riskerar krögarna att bli av med serveringstillståndet, förklarar Cutlip.

– Vi har kommit fram till att det är rimligt att tänka att man ska hålla stängt i 30 minuter, så man ska kunna utrymma och säkerställa att man kan ställa om verksamheten och ta undan alkoholen.

Helt lagligt

Hon håller inte med beskrivningen att krogarna utnyttjar ett kryphål i regelverket för att fortsätta hålla öppet utan alkoholservering.

– Det är en fullt legal möjlighet, och det står redan om det i själva förordningen att det finns möjlighet att öppna igen, så jag tycker inte att det är något kryphål. Det var bara frågan hur länge man då skulle ha det stängt efter utrymning, säger Cutlip.

Även om alkoholförbudet har följts till punkt och pricka efter 22, ser det sämre ut med trängseln just på Sveavägen.

– Både vi och polisen har gjort anmärkningar som kommer att följas upp, säger Cutlip.

Ett par timmar efter stämning uppger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen att det mesta verkar ha gått okej.

– Krogarna verkar ha stängt, vi har lugnt på den fronten.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att krogarna inte får servera alkohol efter 22 eftersom det utgör en riskmiljö för spridning, men oavsett tid på dygnet gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för restauranger, barer och liknande verksamheter.

"Vi kan inte skriva fram lagar om allt, vi kan inte reglera eget ansvarstagande. Det här är inte en tid för att umgås med andra, gå på fest, ordna fester, umgås på restauranger och barer med vänner och stora sällskap", säger Lena Hallengren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!