Mellan den 14 mars och den 30 september förra året var närmare 21 500 personer i Sverige sjukskrivna på heltid längre än två veckor på grund av covid-19.
Av dessa var nästan två tredjedelar kvinnor.
Drygt hälften av sjukskrivningar varade i 15–30 dagar, ungefär en fjärdedel 31–45 dagar och nästan 10 procent i 46–60 dagar. Övriga 12 procent var sjukskrivna i 60 dagar eller längre, enligt statistiken, som bygger på data från flera olika källor.
Långa sjukskrivningar
"Tittar man på riktigt långa sjukskrivningar har vi i underlaget 1 267 personer, knappt 6 procent, som var sjukskrivna på heltid längre än 12 veckor", säger Anders Jacobsson, statistiker på Socialstyrelsen, enligt ett pressmeddelande.
Av dessa var 54 procent kvinnor och 46 procent män. Störst andel av de långtidssjukskrivna utgjordes av åldersgruppen 55–70 år.
Statistiken innefattar personer med covid-19 som sjukskrivningsorsak på läkarintyget, men också personer som har en annan orsak på intyget men där sjukskrivningen påbörjats i anslutning till ett positivt covid-19-test, eller i anslutning till inskrivning i slutenvården efter en covid-19-diagnos.
Svår statistik
"Det är inte så enkelt att sammanställa statistik på området och vi har här behövt använda data från flera olika källor. Alla testades ju inte heller initialt och fick därför inte en diagnos. Därför finns det säkerligen stora mörkertal, men vi hoppas att den statistiken kommer att bli mer fullständig framöver", säger Anna Bennet Bark, enhetschef för statistikservice, enligt pressmeddelandet.
Gällande intensivvården för covid-19 är det en kraftig överrepresentation bland män i statistiken. Fler män än kvinnor har även dött med covid-19 i Sverige. Av de 12 370 personer som enligt Folkhälsomyndigheten har avlidit är 6 625 män och 5 745 kvinnor.