Studiestartsstödet syftar till att få fler lågutbildade 25-åringar och äldre som står långt från arbetsmarknaden att börja studera. De som börjar plugga med hjälp av stödet får enbart bidrag och behöver inte ta lån.
Men starten har varit trög och inte heller i fjol användes hela anslaget, utan tre fjärdedelar. Antalet personer som fick studiestartsstöd var 6 300. Hälften av dem utbildade sig till något bristyrke, främst inom vård och omsorg. En lika stor andel hade avstått från studier om stödet inte funnits, summerar Centrala studiestödsnämnden (CSN) i en rapport till regeringen.
Besked av olika slag
Utfallet hade sannolikt blivit bättre om kommunerna – som hanterar stödet – inte fått motstridiga besked om anslagen och om arbetsförmedlingen inte hade stängt många lokalkontor.
– Det har varit många turer med stödet. Det anslogs 900 miljoner kronor för 2018, men med Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation halverades anslaget till 440 miljoner för 2019 och det sades att det skulle avskaffas 2020. Men sent i fjol tillkom 410 miljoner kronor för i år, konstaterar Carl-Johan Stolt, utredare vid CSN.
Utöver dessa turer har många kommuner uppgett att deras samarbete med arbetsförmedlingen försämrats av den stora omstöpningen av myndigheten.
– Samarbetet mellan kommunerna och arbetsförmedlingen behöver fungera för att man ska hitta de individer som berörs av stödet. Det handlar om personer som behöver motiveras mer för att de ska våga ge sig på att studera. Man behöver också skjuta till mer medel i år och möjligen nästa år. Det skulle kunna gynna många kommuner. Kostnaden att ha personer i arbetslöshet långa perioder är betydligt högre än den för att få in folk i studier, säger Carl-Johan Stolt.
Förändrade villkor
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, varken utlovar eller utesluter en anslagshöjning.
– Jag är väldigt glad att vi har de 410 miljoner kronorna avsatta för i år och även kommande år. Skulle det visa sig att stödet blir mer efterfrågat utesluter jag ingenting för framtiden. Det viktiga är att fler kan studera och komma starkare ur krisen, säger hon.
Ernkrans påpekar också att villkoren lättas, så att det inte längre krävs minst sex månaders arbetslöshet under den senaste tolvmånadersperioden. Det ska räcka med att vara inskriven hos arbetsförmedlingen.
– Nu när arbetslösheten sticker är det än viktigare att vi inte tappar bort de personer som har en längre väg in på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att vi gör studiestartsstödet mer tillgängligt, säger Matilda Ernkrans.