Arbetsmiljöverket (AV) har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en riktad tillsynsinsats med fokus på smittspridning av covid-19 på arbetsplatser.
Speciellt utsatta branscher ska granskas, men i takt med att smittspridningen ökat i samhället har det blivit svårt att peka ut mer eller mindre drabbade branscher och AV fokuserar nu på att inspektera branscher där folk träffas.
– Det man ser är att smitta sprids där folk träffas. Då har vi gått på det och valt de branscher där vi ser att det är svårt att jobba hemifrån och det är svårt att undvika att möta människor, säger Elin Löfström Engdahl, ansvarig projektledare på Arbetsmiljöverket.
Tandläkare och slakterier
Sedan tidigare är inspektioner i gång bland annat på skolor och större byggnadsprojekt. Nu är det byggvaruhus, tandläkare, färjetrafik och personal ombord på tåg som ska granskas. Från mitten av april ska även slakterier och statens servicekontor granskas.
– Vi har valt att inspektera de branscher där det är svårt att hålla distans till andra.
Inspektionerna genomförs på distans, utom på större byggarbetsplatser som fått oanmälda fysiska besök. Det som Arbetsmiljöverket tittar på är om arbetsgivarna tillsammans med skyddsombud undersökt och dokumenterat möjliga smittrisker i verksamheten och vidtagit åtgärder för att ingen ska bli smittad på jobbet.
Personer i riskgrupp
– Annat man behöver fundera över är om arbetsgivaren har personal i riskgrupp som har större risk att bli allvarligt sjuk. Arbetsgivaren kan behöva göra extra anpassningar för de här personerna. Vissa personer kanske måste få uppgifter så de kan jobba på distans eller att man ger dem extra möjligheter att skydda sig. Det kanske är vissa moment man inte kan utföra om man är i riskgrupp och så vidare, säger Elin Löfström Engdahl.
Efter de inspektioner som hittills utförts på arbetsplatser är intrycket att arbetsgivare gjort och gör mycket för hindra smittspridning på jobbet.
– De flesta arbetsgivare har tagit pandemin på stort allvar och genomfört många skyddsåtgärder. Det är en otrolig kunskapsutveckling som skett under det här året. Ingen ska behöva bli sjuk av jobbet, det är vi väldigt många som jobbar för och tillsammans gör vi skillnad, säger Elin Löfström Engdahl.