Forskare: Fler vaccinstopp är att vänta

Det tillfälliga stoppet av Astra Zenecas vaccin är delvis hävt. Men framöver lär vi se fler vaccinstopp – och då också av andra vaccin.
–Jag skulle bli förvånad annars, säger Helena Hervius Askling, vaccinforskare på Karolinska institutet.

En vaccinampull från Astra Zeneca.

En vaccinampull från Astra Zeneca.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige2021-03-26 05:31

På torsdagen kom Folkhälsomyndigheten med beskedet att Sverige återupptar vaccinationerna med Astra Zeneca-vaccinet för 65-plussare. För yngre gäller fortsatt det stopp som beslutades förra veckan efter larm om misstänkta biverkningar.

– Jag tycker det är ett rimligt och tydligt besked. Det är viktigt att vaccinet kan användas för dem som riskerar att bli svårt sjuka och dö i covid-19, säger Helena Hervius Askling, som också är infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Ännu finns inget fastslaget orsakssamband mellan vaccinet och de misstänkta biverkningarna – blodproppar i kombination med brist på blodplättar. Fortfarande utreds saken av EU:s läkemedelsmyndighet (EMA).

– Man behöver hitta en medicinsk och biologisk förklaring till varför det blir såhär. Vad i vaccinet som kan tänkas utlösa det här, säger Hervius Askling.

I värsta fall tror KI-forskaren att händelseutvecklingen med vaccinstopp och misstänkta biverkningar kan göda oro och skepsis mot vaccinet, men hon hoppas på det motsatta.

– Från mitt perspektiv vill jag tro att det här gynnar vaccinationsviljan för att det visar att säkerhetssystemet fungerar och att man verkligen agerar på signaler om misstänkta biverkningar.

Helena Hervius Askling spår liknande tillfälliga stopp framöver, och enligt henne kan det då handla om vilket vaccin som helst.

– När man ska vaccinera en hel värld kommer det att hända saker, säger hon.

Fakta: Astra Zenecas vaccin

Astra Zenecas vaccin är ett av fyra vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad från vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett "schimpansvaccin".

Två vaccindoser behövs. Rekommendationen är att den andra dosen ges 9—12 veckor efter dos nummer ett, enligt Folkhälsomyndigheten. Studier har visat att immunförsvaret blir bättre om det går längre tid mellan doserna.

Biverkningarna har varit överlag milda. I Storbritannien har man sett att vissa patienter fått smärta vid injektionsstället, huvudvärk och/eller trötthet. Det har rapporterats om vårdpersonal som fått sjukskriva sig efter vaccinering, men även där har det handlat om förväntade och milda biverkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!