Fortsatt kritik mot slopad ungdomsrabatt

Regeringens begränsade förslag om slopad straffrabatt för unga möter kritik från flera tunga remissinstanser. Men det politiska trycket för att genomföra förslaget är hårt.

Justitieministern Morgan Johanssons begränsade förslag om slopad ungdomsrabatt för unga lagöverträdare möter också kritik. Arkivbild

Justitieministern Morgan Johanssons begränsade förslag om slopad ungdomsrabatt för unga lagöverträdare möter också kritik. Arkivbild

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Sverige2020-11-11 12:20

Med undantag för Vänsterpartiet förordar samtliga partier att den ungdomsreduktion vid straffutmätning som hittills funnits ska slopas.

Regeringen tillsatte i december 2017 en utredning med uppdrag att föreslå att den så kallade ungdomsrabatten slopas generellt för unga lagöverträdare 18–20 år.

Tunga remissinstanser invände mot utredningens förslag som kom ett år senare. Utredaren själv, Petra Lundh, konstaterade att det inte finns något empiriskt eller erfarenhetsbaserat stöd för skärpta påföljder för unga lagöverträdare.

Bristande självkontroll

Utredaren konstaterade också att forskningen visar att förmågan till självkontroll och till att bedöma risker och konsekvenser av sina handlingar samt att stå mot påtryckningar från andra inte är fullt utvecklad förrän en bra bit efter myndighetsåldern, i vissa avseenden kanske så sent som först i 25-årsåldern.

Kritik fanns också mot att förslaget gällde alla unga mellan 18 och 20 som begår brott.

Regeringen tog intryck och presenterade i juli i år ett mer begränsat förslag som innebär att ungdomsrabatten ska slopas för någon som är 18–20 år och som har begått ett brott som ger fängelse i lägst ett år eller mer.

Även det förslaget möter nu dock invändningar från flera remissinstanser. Dock inte från alla.

Ökad arbetsbörda

Polismyndigheten har inga invändningar, och säkerhetspolisen vill att det även ska gälla för brott som ger lägre straff än 1 års fängelse.

Åklagarmyndigheten har inget att erinra mot själva förslaget men varnar för tröskeleffekter och ökad arbetsbörda för myndigheten och andra i rättskedjan.

Sveriges Domareförbund och Brottsoffermyndigheten har heller inga invändningar mot förslaget.

Justitieombudsmannen, Domstolsverket, Advokatsamfundet, Brå och flera domstolar, däribland Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt, står däremot fast vid sin kritik mot att avskaffa ungdomsreduktionen.

Drabba barn

JO hänvisar till att förslagen inte var baserade på forskning och att det fortfarande finns brister i beredningsunderlaget. JO varnar också för att förslaget kan leda till att barn under 18 år i ökad utsträckning utnyttjas för allvarliga brott.

Statens institutionsstyrelse, SIS, hänvisar till att forskningen visar på negativa effekter och att åldersgruppen har en bristande förmåga att förstå konsekvenserna av sitt handlande.

Svea Hovrätt anser att sär­behandlingen av unga myndiga lagöverträdare bör behållas. Advokatsamfundet hänvisar till att den grundar sig i biologiska och psykologiska hänsynstaganden.

Kriminalvården, som på grund av överbelastning varnat för att man inte kan uppfylla sitt grunduppdrag, varnar för ökad belastning till följd av förslaget.

Moderaterna kritiska

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är kritisk till att regeringens förslag skapar tröskeleffekter.

– Regeringens förslag kommer, precis som många remissinstanser påpekat, att få enorma tröskeleffekter. Dessutom kommer många unga vuxna inte få skärpta straff alls utan fortsätta ta del av generösa ungdomsrabatter på straffet. Moderaterna vill i stället att straffrabatten tas bort helt för alla mellan 18 till 21 år, säger Forssell till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!