Gäster anmäler kommuner för nekad hemtjänst

Flera kommuner med många sommargäster har på grund av coronaviruset sagt nej till hemtjänst för sommarboende. Nu vänder sig gäster till myndigheter för att få rätt. –Det råder ingen nöd på människor som har omvårdnad i sin hemkommun, säger Catharina Bråkenhielm (S), kommunalråd Orust kommun.

Många kommuner vill inte erbjuda hemtjänst till sommargäster. Arkivbild.

Många kommuner vill inte erbjuda hemtjänst till sommargäster. Arkivbild.

Foto: Mats Schagerström/TT

Sverige2020-06-27 07:05

En majoritet i riksdagen ville på grund av covid-19 se en tillfällig lagändring gällande att kommuner inte får neka sommargäster vård och omsorg. Regeringen gick emot detta med motiveringen att en tillfällig lösning var för komplicerad att genomföra på så kort tid. Trots det står vissa kommuner kvar vid sitt beslut att neka hemtjänst till andra än åretruntboende och riskerar nu att straffas.

– I första hand kan man vända sig till kommunen med synpunkter. Sedan kan man vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som är tillsynsmyndighet och där lämna klagomål, säger Unni Björklund, jurist vid Socialstyrelsen.

TT: Finns det speciella omständigheter just nu som påverkar lagen?

– Där har man inte infört några speciella regler, det är de regler som gäller som vanligt i socialtjänstlagen. Annars hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla har ett ansvar att vara försiktiga.

Kommuner bryter mot lagen

Att neka sommarboende hemtjänst strider mot socialtjänstlagen. Kommer en anmälan in till Ivo kan en kommun senare straffas i domstol.

– När man inom tre månader inte har kunnat verkställa ett beslut, som man har skyldighet att göra som kommun, så ska kommunen rapportera det till Ivo. Vi bedömer då och ser om det finns skäl att söka att kommunen ska få betala en särskild avgift, en form av böter kan man säga, säger Maria Björklund, avdelningschef på Ivo.

Ivo har hittills fått in minst tre klagomål från privatpersoner. Maria Björklund menar att den speciella pandemisituationen kommer att orsaka problem för kommunerna i sommar.

– Det är solklart för oss att det här kommer att bli ett bekymmer.

TT: Kan omständigheterna runt en pandemi påverka hur kommuner tilldelas vite?

– Det är en bedömningsfråga, men det är inte så att vi gör undantag nu vad gäller lagstiftningen, säger Maria Björklund.

"Råder ingen nöd"

Det är flera kommuner som sagt nej till att erbjuda hemtjänst under krisen. Orust kommun tog sitt beslut i våras och fick i början av veckan kritik från Justitieombudsmannen (JO) för att de nekat hemtjänst till sommarboende.

– Kritiken är helt rimlig. Det finns en lag som säger att man ska ge sommargäster hemtjänst, men kritiken var mild. Det är precis vad JO måste skriva, något annat kan man inte förvänta sig, säger Catharina Bråkenhielm (S), kommunstyrelsens ordförande på Orust.

Kritiken har dock inte förändrat kommunens inställning.

– Det här förändrar ingenting. Lagen var där innan vi tog beslutet och är väl känd.

– Det råder ingen nöd på människor som har omvårdnad i sin hemkommun. Stannar de hemma följer de också Folkhälsomyndighetens råd om äldre och riskgrupper.

Catharina Bråkenhielm är kritisk till att kommunerna inte fått hjälp med detta från regeringen och menar att lagen inte är gjord för en pandemisituation. Att kommunen nu riskerar att straffas är något de har räknat med.

– Vi skyddar våra äldre under pandemin. Sedan får vi ta smällen när anmälningarna kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!