Socialminister Lena Hallengren (S) och civilminister Lena Micko (S) träffade på torsdagseftermiddagen länsstyrelserna och regionerna i de tre storstäderna för att diskutera vaccineringen.
Ministrarna är mycket nöjda. De uppfattar att beredskapen inför jätteinsatsen är bra, trots att det förekommit uppgifter om både gnissel, frustration och oklarheter i samverkan mellan regioner och myndigheter.
– Gnissel håller jag inte med om. Det är klart att det finns en frustration över förseningar av vaccinleveranserna, men de står redo. Jag tycker att det är viktigt att få fram bilden att vi har en samsyn, säger Lena Hallengren, och Lena Micko håller med.
Ett jätteprojekt
Vaccineringen är ändå ett jätteprojekt där både myndigheter och 21 regioner ska samverka. Vi är helt beroende av en produkt som aldrig tillverkats tidigare och som nu alla i hela världen vill ha, och av logistik och planering som sker mitt under en pandemi.
Är det möjligen lite naivt att tro att det skulle kunna gå utan missöden? Nja, kanske, tycker ministrarna, visst är det en jättearbete vi står inför, men att de 21 regionerna skulle utgöra en särskild komplikation vill de inte gå med på.
– Det har bara gått sju åtta veckor sedan vi började vaccinera. Det kommer att vara svårt. Men regionerna är förberedda, säger Lena Hallengren.
– En viktig faktor är att de är vana att vaccinera, de kan sin sak, säger Lena Micko.
Vaccinet avgör allt
Fast hur vaccineringen kommer att fungera beror på hur leveranserna kommer, och det är inget vi kan påverka här, understryker de.
TT: När tror ni, nu efter dagens möte, att vi kan ha klarat av att vaccinera de som vill vaccineras?
– Vår bedömning är halvårsskiftet, men det beror på hur vaccinet kommer. Men det kommer inte att bero på att Sverige inte står redo, säger Lena Hallengren.