Hallengren: Felvaccinerare får inte pengar

Regioner som inte vaccinerar äldre först riskerar att förlora ersättning från regeringen.
–Man får inte betalt om man inte följer prioritetsordningen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regioner bryter mot vaccinöverenkommelsen om de frångår Folkhälsomyndighetens vaccinprioritering. Arkivbild.

Regioner bryter mot vaccinöverenkommelsen om de frångår Folkhälsomyndighetens vaccinprioritering. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Sverige2021-02-26 06:01

Folkhälsomyndighetens prioritetsordning innebär enkelt uttryckt att de äldsta och mest sköra ska vaccineras först eftersom de löper större risk att drabbas av svår covid-19.

Ändå har rapporter kommit om enskilda och chefer som har vaccinerats, trots att de inte hör till dem som ska få sprutan i den första vaccineringsfasen. I Region Stockholm har vårdpersonal prioriterats, och därmed har en mindre andel äldre vaccinerats där än i andra regioner.

Inte betalt

Frågan får socialministern att höja ett varningens finger. Regioner får nämligen pengar för varje vaccindos på premissen att de också följer Folkhälsomyndighetens prioritering, enligt överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– I grund och botten kan det betyda att man inte får betalt för de doserna, säger Lena Hallengren om vaccinationer som frångår prioriteringsordningen.

Även aktörer som vaccinerar på uppdrag av regionerna kan straffas om de frångår prioriteringen, vilket Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen vid SKR, klargjorde tidigare i år.

– Det kan vara avtalsbrott om man har ett avtal med regionen, har hon sagt till TT.

Men än så länge har alla regioner sitt på det torra, enligt Hallengren, trots en del regioners kreativitet vad gäller vaccinationsordningen.

– Det är inte aktuellt att någon region i dag förlorar ersättning för de vaccinationer som har utförts, säger hon.

70 procent

Hittills har 70 procent vaccinerats med två doser på äldreboenden, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det är ett gott betyg för att överenskommelsen mellan regering och regioner fungerar, enligt Lena Hallengren.

– Generellt är min uppfattning att den följs mycket väl. Det är därför vi har en så hög täckningsgrad på våra särskilda boenden. Men det förtar naturligtvis inte den upprördhet och irritation som skapas när det uppmärksammas att enskilda går före prioritetsordningen, säger hon.

Fakta: Vaccinavtalet

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner har slutit en överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19.

Det gemensamma målet är att alla i Sverige som är 18 år och äldre, samt personer under 18 år tillhörande en riskgrupp, ska kunna erbjudas vaccinering under första halvåret 2021.

I överenskommelsen beskrivs hur staten ersätter regionerna för vaccinationerna. Det heter att "staten avsätter 400 miljoner kronor, utöver de 300 miljoner kronor som regeringen avsatt under 2020, för att stödja investeringar och löpande kostnader i hela vaccinationskedjan inklusive, men inte begränsat till, logistik och kommunikation."

För varje given dos betalar staten också ett schablonbelopp på 275 kronor. För den enskilde är vaccinationen gratis och om regionen tar betalt betalas den statliga vaccinpengen inte ut.

Källa: Överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om