Eva Sundman är överläkare och medicinsk chef vid Remeo i Stockholmsstadsdelen Sköndal. Klinken är Sveriges enda högspecialiserade för intensivvårdsnära rehabilitering.
– Vi får de flesta patienter direkt från intensivvården och många har pågående ventilatorbehandling när de kommer. Det första steget är att träna andningen för att kunna ta bort ventilatorn, men ofta behöver man samtidigt träna hela kroppen för att patienten ska klara att andas själv, säger Eva Sundman.
Svårt att hosta
Det är också ganska vanligt att patienten inte kan hosta ordentligt, vilket beror både på att andningsmuskulaturen är svag och att man har nedsatt känsel i luftvägarna efter sjukdom och behandling med ventilator, eller respirator som de också kallas.
– Har man haft en luftvägsinfektion, som covid-19 är, kan man ha mycket slem i luftvägarna som man behöver hosta bort. Därför är det viktigt att få tillbaka kraften att hosta, men också känna när man behöver hosta, säger Eva Sundman.
I rehabiliteringen ingår också sväljträning och muskelträning för att kunna stå, sitta och hålla balansen.
– Allt hänger ihop och om man varit svårt sjuk länge behöver man tvärprofessionell rehabilitering samtidigt med avancerad medicinsk vård. Det gäller inte alla patienter, utan framför allt de som är värst drabbade. Det brukar vara ungefär fem procent av intensivvårdspatienterna, säger Eva Sundman.
Hon berättar att den värst drabbade patientgruppen kan få bestående men.
– Om man har haft ARDS är det inte ovanligt att lungorna blir lite ärriga efteråt och då kan det bli svårt med syresättningen. Det kan göra att man behöver syrgasbehandling ganska lång tid, säger Eva Sundman.
Det kan också leda till att patienten inte får tillbaka samma kondition som innan insjuknandet.
Lång återhämtning
Andra patienter kan drabbas av så kallad IVA-förvirring och ha svårt att skilja på dröm och verklighet eller till och med få hallucinationer.
– Det går oftast över ganska snabbt. Men sedan finns det också kognitiva störningar som kan hänga i längre; koncentrationssvårigheter, svårt att hålla uppmärksamheten och minnesstörningar, vilket kan göra det svårt att sköta ett jobb, säger Eva Sundman.
En del äldre personer kan hamna i ett demensliknande tillstånd och andra kan få emotionella problem som oro, ångest, depression.
– Det kan även drabba yngre, säger Eva Sundman.
De patienter som blir hårdast drabbade kan behöva fyra till åtta veckors rehabilitering, och ibland till och med längre tid.
– De värst drabbade kan behöva månader, och ibland ännu längre tid, för att återhämta sig, säger Eva Sundman.