Höstens högskoleprov kan bli av

Högskoleprovet är en andra chans för personer med otillräckliga betyg att komma in på sin drömutbildning. Men i våras ställdes provet in. Nu ska UHR undersöka förutsättningarna för genomförandet av höstens prov.

UHR ska nu utreda förutsättningarna för att kunna genomföra högskoleprovet i höst. Arkivbild.

UHR ska nu utreda förutsättningarna för att kunna genomföra högskoleprovet i höst. Arkivbild.

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Sverige2020-07-20 12:55

Vårens högskoleprov ställdes in till följd av coronavirusets spridning. Nu får Universitets- och högskolerådet (UHR) i uppdrag av regeringen att sammanställa förutsättningarna för höstens högskoleprov.

– Vi vill säkerställa att allt som kan göras också görs för att provet ska kunna genomföras i höst, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Hälsa kommer först

Höstens prov är planerat till den 18 oktober men den 6 augusti kommer UHR redovisa om, och i så fall på vilket sätt, högskoleprovet kan genomföras.

– Liv och hälsa kommer alltid först men för regeringen är det angeläget att provet genomförs. Det är en viktig andra chans för många att kunna komma in på den utbildning som man önskar, säger Matilda Ernkrans.

Viktigt instrument

Högskoleprovet skrivs vanligtvis två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten, och intresset brukar vara stort. 70 000 personer hade anmält sig till vårens högskoleprov som ställdes in på grund av risken för smittspridning. Om provet inte kan genomföras i höst kommer det vara en stor grupp som inte har något högskoleprovresultat och därför inte har chansen att konkurrera om platser på sin drömutbildning.

– Det är ett viktigt instrument i urvalet för högre utbildning och jag vill att alla ska få gå den utbildning som de önskar, konstaterar Ernkrans.

Det är 21 lärosäten som är ansvariga för provets genomförande och i UHR:s uppdrag ingår även att redogöra för deras överväganden inför hösten.

Fakta: Om högskoleprovet

För att kunna använda ditt högskoleprovsresultat vid antagning till högskolan måste du för det första vara behörig till den eller de utbildningar du har sökt till.

Till vissa utbildningar, där betygskraven är höga, kan det vara bra om man har skrivit högskoleprovet för att kunna konkurrera om en plats eftersom provresultatet ibland också används för att skilja mellan sökande med samma meritvärde i betygsurvalet. Du behöver kolla hur antagningen görs för den utbildning du är intresserad av.

Högskoleprovet ges två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten.

Du kan använda ditt resultat för att söka till högskolan i fem år. Det är alltid ditt bästa resultat från de senaste fem åren som gäller.

Källa: Studera.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om