Inga ytterligare förhör med Vetlandamisstänkt

Polisen har ännu inte hållit några ytterligare förhör med den man som misstänks för knivattackerna i Vetlanda i förra veckan. "Förhör med misstänkt kommer ske i slutet av denna eller början av nästa vecka", skriver åklagaren Adam Rullman till TT i ett mejl.

"Förhör med misstänkt kommer ske i slutet av denna eller början av nästa vecka", skriver åklagaren Adam Rullman till TT. Arkivbild.

"Förhör med misstänkt kommer ske i slutet av denna eller början av nästa vecka", skriver åklagaren Adam Rullman till TT. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Sverige2021-03-09 15:31

Eksjö tingsrätt beslutade i fredags att häkta den man i 20-årsåldern som misstänks för sju knivattacker i centrala Vetlanda två dagar tidigare. Men mer än ett inledande förhör har inte hållits med honom ännu.

Polisen utredningsarbete fortgår ändå med full kraft. Man har prioriterat andra åtgärder än ytterligare förhör med mannen och har bland annat börjat tala med offren.

”Polisen har haft kontakt med samtliga målsäganden och formella förhör har hållits med de flesta", bekräftar Adam Rullman.

I övrigt fortsätter utredningen med sedvanliga åtgärder, framförallt fortsatta förhör. Det kommer också att genomföras tekniska undersökningar på föremål som tagits i beslag.

Rättspsykiatrisk undersökning

Rätten beslutade att mannen ska genomgå en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning. Den har ännu inte påbörjats.

– Det brukar ske inom ett par veckor, säger Christian Berntö, den misstänktes advokat.

I övrigt vill han inte kommentera de kontakter han haft med sin klient

En liten rättspsykiatrisk undersökning tar vanligen en dag att genomföra och läggs till grund för en bedömning om det finns behov av en större rättspsykiatrisk utredning.

Fyra har lämnat sjukhusen

Regionen bekräftade i början på veckan att ytterligare en av de sju skadade kunde lämna sjukhuset under helgen och att tre av offren var kvar inom vården. Några ytterligare uppgifter om de skadade kommer därefter inte att lämnas.

– Vi är nere på patientsekretess om vi berättar mer, säger Anna Holm på regionens pressavdelning.

Fakta: Vetlandaattacken

• 3 mars 14.54 – Polisen får in ett flertal samtal från Vetlanda. Inringarna larmar om att flera personer är angripna av en person med en kniv.

• 15.12 – 18 minuter senare griper polisen den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

• 16.31 – Polisen offentliggör att de har kontakt med sju personer som är drabbade på olika sätt av händelsen.

• 18.47 – Polisen informerar om att det finns detaljer i utredningen som gör att de även utreder eventuella terrormotiv.

• 22.22 – Region Jönköpings län meddelar att åtta personer inklusive gärningsmannen är intagna för vård. Tre personer med livshotande skador, två personer allvarligt skadade, två personer måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

• 4 mars – Den misstänkte mannen anhålls efter beslut av åklagare. Han är misstänkt för sju fall av försök till mord.

• Polisen ger uppgifter om att den misstänkte mannen är 22 år, är bosatt i Vetlanda kommun och att han har afghanskt medborgarskap. De sju offren är alla män mellan 35 och 75 år. Det finns enligt polisen ingenting som tyder på att de har någon koppling till gärningsmannen.

• 5 mars – Gärningsmannen häktas vid Eksjö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Han medverkar på plats och nekar till brott. Rätten beslutar att mannen ska genomgå en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning.

• Åklagaren informerar om att ärendet inte längre utreds som misstänkt terrorbrott, men att man fortsätter utreda eventuella terrormotiv i samband med dådet.

• Regionen meddelar att tre av de skadade skrivs ut och får gå hem. Ingen av de fyra som är kvar får längre intensivvård.

• 6/7 mars – Ytterligare en av de skadade får lämna sjukhuset under helgen.


Fakta: Så går en paragraf 7-undersökning till

En paragraf 7-undersökning efterfrågas ofta tidigt i brottmålsprocessen. Den kallas ibland för mindre rättspsykiatrisk undersökning.

I undersökningen samtalar undersökningsläkaren med den misstänkte personen i ungefär en timme. Läkaren har tillgång till förundersökningen och kan även beställa kopior på den misstänkte personens journaler från till exempel sjukvård och socialtjänst.

Efter undersökningen skriver läkaren ett intyg med sina rekommendationer till domstolen, bland annat om läkaren anser att det finns behov av en större rättspsykiatrisk undersökning.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om