– Det verkar vara så att man kommer att få vänta ytterligare några månader innan ett högskoleprov kan genomföras smittsäkert, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S).
I förra veckan väckte hon ett visst hopp om att i alla fall de som aldrig skrivit högskoleprovet tidigare skulle få göra det i höst.
Det hoppet släcktes på tisdagen.
Högskolerektorerna står fast vid att provet inte kan genomföras smittsäkert i höst. Detta trots att regeringen gjort det tillåtet att bara låta en begränsad grupp skriva provet.
Utskott sade nej
– De vill inte ta ansvar för ett genomförande av högskoleprovet under hösten, utan vill lägga tid och resurser på att genomföra två prov så smittsäkert som möjligt till våren, säger Karin Röding, generaldirektör på Universitets och högskolerådet (UHR).
– Jag har ingen anledning att ha en annan uppfattning.
Samtidigt avtog på tisdagen den politiska pressen på regeringen att agera ytterligare. I förra veckan fanns en majoritet i riksdagens utbildningsutskott för att agera för att provet ska genomföras i höst. Den bestod av M, KD, SD och L.
Men efter att L bytt åsikt röstade utskottet nej till ett sådant initiativ.
– Smittskyddsläget är sådant. Det är 22 myndigheter som sagt att provet inte går att genomföra och det fick majoritet i utskottet, säger utskottsordförande Gunilla Svantorp (S).
Anklagar regeringen
Moderaterna lägger nu skulden på regeringen och högskoleministern för att ingen verkar få skriva högskoleprovet i höst.
– Det är en person som är skyldig till att det inte blir något högskoleprov. Det är Matilda Ernkrans, säger M:s utbildningspolitiske talesperson Axén Olin.
Hon anser att regeringen borde gjort mer redan i våras, till exempel utlova mer pengar för provets genomförande och undersöka möjligheten att använda fler lokaler
– Det här har varit riktigt dåligt hanterat från regeringen och nu anser man att det är för sent och omöjligt, säger Axén Olin.
"Gjort allt"
Ernkrans hävdar att hon jobbat hårt för att ge högskolorna bästa förutsättningar för att genomföra provet inom ramen för Folkhälsomyndighetens rekommendationer,.
– Min bild är att alla gjort allt man kan, säger hon.
Ernkrans pekar på att regeringen gjort det möjligt att genomföra ett begränsat högskoleprov, sett till att giltighetstiden för redan gjorda prov förlängs och att det blir flera prov i vår, samt avsatt mer resurser för genomförandet.
– Men till syvende och sist så är det ansvariga myndigheter som måste bedöma om man kan genomföra högskoleprovet utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger hon.
Därför svängde L
Ernkrans tycker inte det var fel av henne att på pressträffen i förra veckan väcka förhoppningar om att åtminstone de som aldrig skrivit provet tidigare kanske kunde få göra det i höst.
TT: Du visste ju då att myndigheterna inte tyckte att det gick att genomföra provet ?
– Det är inte min bild. Jag gav beskedet för att ge ytterligare en möjlighet för myndigheterna att ta sig en ordentlig funderare, säger Ernkrans.
Hon uppger att regeringen och samarbetspartierna C och L nu kommit överens om att avsätta ytterligare 30 miljoner kronor för att underlätta genomförandet av högskoleprovet framöver. Det bidrog till att L i utbildningsutskottet röstade nej till M och KD:s initiativ på tisdagen.
L:s högskolepolitiska talesperson Maria Nilsson har inte helt gett upp hoppet om högskoleprov i höst.
– Om man verkligen agerar snabbt så finns ju alla möjligheter att man skulle kunna göra något, säger hon.