Ja till maxtak – men inte från alla

Flera remissinstanser säger ja till ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än åtta personer. Svenska kyrkan och Svenska fotbollförbundet vill dock se undantag för folksamlingar som berör deras verksamheter.

Västra Götalandsregionen stödjer regeringens förslag. Arkivbild.

Västra Götalandsregionen stödjer regeringens förslag. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sverige2020-11-18 10:00

Remisstiden går ut på torsdagen. Västra Götalandsregionen är den första regionen som meddelar sin inställning till regeringens förslag.

"Eftersom smittspridningen har ökat, trots lokala regionala råd ställer sig Västra Götalandsregionen bakom förslaget", står det i ett remissyttrande till regeringen.

Regionen varnar dock för bland annat ekonomiska konsekvenser och understryker vikten av att de nya restriktionerna inte gäller längre än "absolut nödvändigt".

"Hjärtskärande berättelser"

Flera remissinstanser har anslutit sig till dem som bejakar maxtaket. Svensk Kollektivtrafik noterar att en ytterligare begränsning av maxtaket kan minska kollektivtrafikresandet till allmänna sammankomster, "men påverkan kommer att vara mycket marginell" eftersom få reser för att delta i evenemang under pandemin.

Svenska kyrkan accepterar regeringens förslag, men vill att begravningar undantas från bestämmelsen så att 20 personer, exklusive präster och personal, ska kunna närvara vid begravningar. "Sedan begränsningen om åtta personer blev känt har vi fått hjärtskärande berättelser om sörjande människor som ställs inför orimliga val om vem som ska få vara med på begravningen", säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

Fotbollen vill ha eget tak

Svenska fotbollförbundet (Svff) vill som tidigare att maxtaket inte ska gälla för evenemang som hålls utomhus, förutsatt att åskådarna kan hålla minst en meters avstånd till varandra. Man vill i stället se ett procentuellt maxtak på 40 procent av en arenas eller annan evenemangsplats deltagarkapacitet.

"Vi kan på goda grunder påstå att fotbollen inte bidragit till smittspridningen, utan tvärtom under en svår tid främjat folkhälsan", motiverar Svff sin inställning i remissyttrandet.

Fakta: Regeringens förslag

Regeringen meddelade i måndags att den vill sänka gränsen till åtta för hur många personer som ska få delta i allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Förbudet ska träda i kraft den 24 november och vara i fyra veckor framåt.

Regionerna har dock möjlighet använda sig av ett undantag för tillställningar med sittande publik och tillåta upp till 300 personer med vissa villkor.

Regeringen förväntar sig dock att åtta personer blir norm för hela samhällslivet och räknar med att regionerna ska sänka taket till åtta från dagens 50.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!