Demokraten Joe Biden har, efter flera dagar av rösträkning, utropats som segrare i USA:s presidentval, både av medier och i flera egna uttalanden. Den sittande presidenten, republikanen Donald Trump, håller inte med och säger att inget är avgjort ännu. För Alex Lange, ordförande för Democrats abroad Sweden, är de vitt skilda budskapen kärnfrågan framåt.
– Polariseringen kommer inte att försvinna bara sådär, säger han och tillägger:
– Det finns en lång tradition av att lämnande administration hjälper den nya i övergångsfasen. Men vi får se vad som händer där, jag litar inte på Donald Trump.
Nytt ledarskap
Alex Lange säger att de senaste fyra åren har varit en lång och tuff process men att han och andra demokrater naturligtvis är väldigt glada över valresultatet.
– Det känns bra att bli av med honom (Trump). Det känns bra med ett nytt ledarskap efter fyra år med en auktoritär figur som har splittrat landet och inte varit en ledare.
Hur valet, resultatet, och rösträkningen har gått till, har en representant för Republicans overseas Sweden en helt annan syn på:
– Det är fullständigt löjeväckande det som händer nu, det finns hundratals, tusentals bevis på att valet är riggat, på bedrägeri, på valfusk, säger Allen, som av rädsla för sin säkerhet inte vill förekomma med sitt fullständiga namn.
Inga sådana bevis för utbrett fusk har dock lagts fram. Och ett flertal organisationer, däribland valobservatörer från OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), har riktat skarp kritik mot Donald Trump för hans uttalanden kring påstått valfusk.
"Vänstern förstör"
– Förtroendet för systemet är bortblåst, säger Allen, som dessutom uttrycker oro för hur Demokraterna skulle reagera om "omräkningen fastställer Trump som president".
– Republikaner har aldrig startat upplopp, men vi ser vad som händer på olika platser i USA nu där vänstern förstör, säger Allen, och poängterar på nytt att Trump kommer att vinna "när alla rättsliga processer och omräkningar skett på ett transparent sätt".
Diskussionerna kring presidentposten lär fortsätta, men så även striden om den ena kammaren i kongressen, den mäktiga senaten.
– Vi brukar ju säga att presidenten är den mäktigaste positionen i världen, men det är egentligen en väldigt begränsad makt. Mycket kommer att bero på hur det ser ut i senaten, säger Alex Lange.
Elefanten i rummet
Lange poängterar annars att den pågående pandemin har varit den stora valfrågan, och något som präglat USA och röstprocessen stort.
– Pandemin är elefanten i rummet, den är kopplad till precis allt. Sjukvården, ekonomin.
Enligt Lange är Bidens förestående entré i Vita Huset något att fira, men än mer så eftersom Kamala Harris, som första kvinna någonsin, gör honom sällskap som vicepresident.
– Det är historiskt, säger han.