Svenska Kocklandslaget, Svenska Juniorkocklandslaget och Svenska Kockars förening presenterade under tisdagen sin gemensamma plan för hur man ska jobba med jämställdhet bland sina kockar.
Planen innebär bland annat att man ska arbeta mer aktivt med att rekrytera kvinnliga kockar till landslagen.
Skakad bransch
Jämställdhetsplanen kommer i en tid då restaurangbranschen skakas av upprop om sexuella trakasserier som började med en granskning av Operakällaren gjord av Dagens ETC. Sedan dess har en strid ström av vittnesmål kommit.
– Tyvärr var inte själva innehållet så förvånande för mig, men det var på tiden att det kom fram i ljuset, säger Maria Pettersson, ordförande i Svenska kockars förening, en riksorganisation för kockföreningar runt om i landet.
"Nolltolerans mot diskriminering"
Maria Pettersson berättar att jämställdhetsarbetet i Svenska Kockars förening och Svenska Kocklandslaget, samt Juniorkocklandslaget, fått en skjuts framåt efter uppropet.
– Det här är inte nya ämnen för oss men vi ser över och uppdaterar vårt arbete nu. Vi vill med den här jämställdhetsplanen visa att vi vill gå vidare med det här och göra något handfast för att motarbeta de här tråkiga beteendena.
– Vi vill vara tydliga med att vi har nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling av det här slaget, fortsätter hon.
Inga kvinnliga sökande
Jämställdhetsarbetet handlar även om att eftersträva en ökad kvinnlig representation i både kocklandslaget och juniorlandslaget – något som visat sig vara allt annat än enkelt.
– Vi håller just nu på att rekrytera kockar till lagen för de kommande fyra åren. För landslaget är det inga kvinnliga kockar som sökt ännu. För Juniorkocklandslaget finns det dock ett större söktryck.
TT: Vad tror du det beror på att det är så få sökande?
– Den sneda könsfördelningen är något alla i restaurangbranschen borde fundera över. På utbildningarna är det fullt av unga ambitiösa kvinnor, men någonstans på vägen händer något och sedan vill de inte tävla. Det är något vi måste förändra.