Kommuner väljer olika vägar mot äldresmitta

Nära 40 av Sveriges 290 kommuner har för närvarande beslut om besöksförbud på äldreboende. Men trots liknande smittspridning gör grannkommuner över hela landet vitt skilda bedömningar av den frågan.

Skurup har inget besöksförbud - grannen Trelleborg valde en annan väg. Arkivbild.

Skurup har inget besöksförbud - grannen Trelleborg valde en annan väg. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige2021-02-07 07:23

Framöver hoppas Folkhälsomyndigheten att färre kommuner ska ta till besöksförbud som åtgärd mot smittspridning, då det innebär stora negativa konsekvenser för de boende och anhöriga.

En majoritet av kommunerna har dock avstått från att ansöka om förbud, men Folkhälsomyndigheten saknar analys om varför.

– Det är en relevant fråga varför en del tycker att besöksförbud behövs. Grannkommuner i samma region med samma smittoläge gör olika, där en del ansöker om besöksförbud medan andra tycker att man klarar det på andra sätt, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Få ned besöken

Ett sådant exempel är Trelleborg som valt ett förbud, medan grannen Skurup avstått.

– Jag vet inte hur de har resonerat, jag kan bara säga hur vi har resonerat, säger Petra Dahlsjö, biträdande avdelningschef inom vård- och omsorg i Trelleborg.

– Ambitionen har säkert för de flesta varit att hålla ned antalet besök för att minska smittspridningen. Sedan är det olika vägar vi har gått, säger Ola Bentzen, vård- och omsorgschef i Skurup.

Enligt smittskyddet var samhällsspridningen i Skåne som störst mellan mitten av december till mitten av januari. Nu är bedömningen att antalet fall minskar i nästan samtliga kommuner. Smittskyddet anser inte att besöksförbudet i Trelleborg är en proportionerlig åtgärd framöver om den trenden fortsätter.

Målet är också att det ska upphöra den 23 februari, då det nuvarande beslutet slutar att gälla, enligt Petra Dahlsjö, som säger att beslutet fattades när man märkte att smittan tog sig in på boendena.

– Det var för att inte få in mer smitta bland hyresgästerna, men också för att skona personalen när det gäller smittspårningen.

Svårt beslut

Bedömningen var att smittspårningen blev mer resurskrävande om anhöriga även behövde spåras, säger Petra Dahlsjö.

TT: Hur vägde ni för- och nackdelarna med ett förbud?

– Vi har haft väldigt mycket diskussioner, för det är ju illa att hyresgäster inte får lov att ta emot besökare från nära och kära. Det är ju ett ingrepp för den enskilde. Men vi valde det för att undvika ytterligare personer att behöva smittspåra, och för att förhoppningsvis inte få in mer smitta.

– Det har alltid varit för hyresgästernas väl och ve, med tanke på att det kan vara en dödlig smitta för den enskilde.

Magdalena Kozlik som arbetar som undersköterska på äldreboendet Alstadhemmet i Trelleborg säger att man försöker göra så gott man kan för att stimulera de boende ändå.

– Vi bryr oss jättemycket om våra hyresgäster, så det är klart att vi lider med dem, säger hon.

Försöker stimulera

Förutom besöksförbud avråds även de boende från att åka i väg, vilket gör att isoleringen blir än större. Också kontakterna mellan hyresgästerna begränsas så mycket det går.

– Men vi hjälper dem ha kontakt med anhöriga på andra sätt. Och vi har individuella aktiviteter med dem, spelar bingo, tittar på tv. Vi har även aktiviteter i mindre grupper, där de kan ha avstånd till varandra, säger Magdalena Kozlik.

Grannkommunen Skurup som också haft smittspridning på boenden har inte valt att begära besöksförbud från Folkhälsomyndigheten. Däremot avråder man från besök på boendena, säger Ola Bentzen, vård- och omsorgschef i Skurup.

– Rekommendationen har slagit ut väl, säger han.

– På det viset finns också möjligheter för dem att träffa sina anhöriga, men ändå göra det under säkra och bra former.

TT: Varför ville ni inte ha något förbud?

– Dels såg vi inte behovet på grund av rekommendationen, dels såg vi också att det ger en flexibilitet och är en något öppnare variant.

Nackdelarna tyngre

Huruvida ett förbud hade kunnat hindra smittspridning på boenden i Skurup är svårt att svara på, säger han.

– Jag kan inte utesluta det, men jag tror faktiskt inte att det har varit någon större bidragande orsak att inte ha ett förbud.

Nackdelarna med ett förbud har helt enkelt vägt tyngre, konstaterar han, men säger att rekommendationen om att avstå från besök slår mot de boenden ändå.

– Det är viktigt att få träffa sina nära och kära på riktigt, så det är fortfarande något som dessvärre är mycket negativt för våra kunder i särskilt boende.

Petra Dahlsjö i Trelleborg säger att det är svårt att fastslå att besöksförbudet faktiskt haft effekt på smittspridningen på boendena, men det har blivit en lättare situation att hantera för personalen.

– Men självklart förstår vi att ju längre tid det går, desto tuffare blir det för hyresgästerna, säger hon.

Fakta: Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som gällde mellan 1 april och 1 oktober 2020.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, då som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer. De tillfälliga lokala besöksförbuden gäller i tre veckor.

Verksamhetsansvarig kan medge undantag från besöksförbudet i vissa enskilda fall, till exempel vid vård i livets slutskede.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Regeringen


Fakta: Kommuner med tillfälliga besöksförbud

Arjeplogs kommun

Bengtsfors kommun

Bollebygds kommun

Botkyrka kommun

Danderyds kommun

Ekerö kommun

Falkenbergs kommun

Gällivare kommun

Göteborgs kommun

Haparanda kommun

Herrljunga kommun

Kalix kommun

Karlskrona kommun

Kungsbacka kommun

Kungälvs kommun

Lidingö kommun

Luleå kommun

Lysekils kommun

Mariestads kommun

Norrtälje kommun

Nykvarns kommun

Olofströms kommun

Oskarshamns kommun

Partille kommun

Ronneby kommun

Skara kommun

Stockholms kommun

Svalövs kommun

Sölvesborgs kommun

Trelleborgs kommun

Täby kommun

Upplands Väsby kommun

Vallentuna kommun

Årjängs kommun

Öckerö kommun

Österåkers kommun

Överkalix kommun

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!