Fler och fler länder ropar efter att människor ska kunna visa att de är vaccinerade mot covid-19. I Australien har arbetat gått snabbt. Trots att vaccinationerna i landet ännu inte inletts talar myndigheterna om att ett intyg för mobiltelefoner ska tas fram, ett intyg som också ska kunna skrivas ut på papper.
I Sverige meddelade digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff i torsdags att Sverige ska ha den digitala infrastrukturen för vaccinationsintyg färdig till sommaren.
Kan bli en app
Ansvaret för att ta fram infrastrukturen ligger på Myndigheten för digital förvaltning. Mycket är ännu oklart kring hur arbetet ska bedrivas, men en del handlar om hur registrering av en vaccination ska föras vidare så att den kan verifieras och kopplas till själva intyget – på ett enhetligt sätt.
Enligt Mats Snäll, myndighetens chef för digital utveckling, är det ett uppdrag med flera förgreningar.
– Det här är ett komplicerat uppdrag med många aspekter med tanke på de många nivåerna: lokalt, regionalt och nationellt, och även EU-nivån och världshälsonivån.
Internationellt arbetas med ett så kallat tillitsramverk för att definiera vilka krav som ska gälla för vaccinationsintyget.
TT: Tänker ni att det här ska vara en app i mobilen eller något liknande?
– Det är det som det här tillitsramverket kommer att definiera, vilken form det ska ha. Det absolut rimligaste vore väl naturligtvis om man kunde hantera det genom en app av något slag, men jag har ingen vision av det just nu, säger Mats Snäll.
Han förutsätter att en eventuell app i så fall kommer att tas fram av marknaden, regionerna eller andra aktörer.
Pressat schema
Omkring tio av myndighetens 80 medarbetare ska ta fram den digitala infrastrukturen. Och arbetet ska gå fort. Redan den 5 mars ska myndigheten redovisa för regeringen de finansiella aspekterna och det eventuella behovet av förändringar i registerlagstiftningen. Målet är att infrastrukturen ska vara tillgänglig den 1 juni.
– Vi försöker få ihop de bästa utvecklarna och samverkar med dem på bästa möjliga sätt, vilket vi är ganska duktiga på, tycker jag. Men det är ett pressat schema och en väldigt kort tidsperiod, säger Mats Snäll.
Arbetet görs tillsammans med bland andra Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Regioner.
– På samma sätt som digitala id:n, som mobilt bank-id, så kommer det vara olika utvecklare av de delar som ingår i den slutliga tjänsten, säger Mats Snäll.
Risk för förfalskning
Nu sonderar myndigheten marknaden för att se vilka tekniska lösningar som kan vara användbara.
– Det här är ju helt nytt, det finns inga vaccinationsintyg tidigare. Därför måste vi bygga upp den nya delen i det här.
Riskerna med vaccinationsintyg är dels att de förfalskas, dels att de inte förmår skydda den personliga integriteten. Många länder kräver i dag intyg på negativt coronatest för inresa, och i framtiden lär ett intyg för vaccinering bli ett vanligt krav vid både resor och andra evenemang, enligt Anders Ygeman. Europol har varnat för ligor som utfärdar falska coronaintyg i flera europeiska länder.
– Någonstans måste det koka ner till att det finns en förtroendeingivande verifiering, så att man inte stöter på förfalskningar, säger Mats Snäll.