En läkemedelssubstans, semaglutid, som påverkar aptiten och som i dag används för att behandla diabetes har visat sig effektivt för behandling av fetma. En tredjedel minskade sin kroppsvikt med minst 20 procent, medan tre fjärdedelar förlorade mer än tio procent av sin kroppsvikt.
– Det här kommer säkert att bli en stor succé i fall det inte dyker upp några biverkningar som man inte känner till i dag, säger Peter Arner, överläkare och professor i medicin vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio Ekot.
Tidigare krävdes operation
I den aktuella studien, som presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine, ingick 2 000 personer från 16 länder. Enligt Arner så vet man inte exakt varför patienterna går ner i vikt, men substansen kan påverka tarmfunktionen, och i sin tur göra att man får mindre aptit.
Enligt forskarna, verksamma bland annat vid University College London, är resultatet något av ett genombrott.
– Inget annat läkemedel har ens kommit i närheten att leverera en sådan viktminskning. För första gången kan människor få hjälp av läkemedel det som hittills bara varit möjligt med viktminskningskirurgi, säger en av forskarna bakom studien, Rachel Batterman, till nyhetsbyrån AFP.
Krävs livsstilsförändringar
Dietisten Duane Mellor, som inte var involverad i själva studien, säger till BBC News att läkemedlet kan komma att bli ett användbart komplement, även om en viktminskning även fortsättningsvis kommer att kräva livsstilsförändringar och att en medicinering också innebär en risk för möjliga biverkningar.
Artikelförfattarna, å sin sida, lyfter fram den positiva inverkan som behandlingen kan ha för diverse riskfaktorer som är kopplade till fetma; såsom cancer, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Forskningen genomfördes med finansiellt stöd av läkemedelsföretaget Novo Nordisk, vars läkemedel Ozempic innehåller semaglutid som aktiv substans.