Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har sagt att det behövs regeländringar i sjukförsäkringen men framhållit att det inte finns någon majoritet för det i riksdagen.
Efter initiativ från både Centern och Vänsterpartiet i socialförsäkringsutskottet hänger det nu på Socialdemokraterna själva i utskottet om de vill ställa sig bakom ett tillkännagivande till regeringen med uppmaningen att göra just de regeländringarna.
– Min bedömning är att det finns en rätt stor majoritet i utskottet för att vilja göra någonting, säger socialförsäkringsutskottets vice ordförande Rikard Larsson (S) till TT.
Ökat kraftigt
Även Liberalerna är öppna för någon form av kompromiss, enligt vad TT erfar.
180-dagarsgränsen i sjukförsäkringen innebär att om arbetsförmågan varit nedsatt i 180 dagar ska rätten till sjukpenning bedömas utifrån den försäkrades förmåga att försörja sig genom arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.
Antalet ansökningar som avslagits av Försäkringskassan efter dag 180 har ökat kraftigt under senare år.
Regeringen har själv uppmärksammat detta och Ardalan Shekarabi har med hänvisning till en utredning som föreslagit lättnader sagt att regelverket måste mjukas upp.
Han har samtidigt hänvisat till att det inte finns någon majoritet i riksdagen för det. Men under coronapandemin med långtidssjuka som förlorat sjukpenningen har frågan uppmärksammats igen.
Hänger på S
Vänsterpartiet väckte nyligen ett förslag till utskottsinitiativ för att ta bort 180-gränsen och kravet att arbetsförmågan ska prövas mot normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden.
Centerpartiet lade kort därefter ett eget, liknande förslag. Enligt flera källor TT talat med i utskottet, så talar mycket för en kompromiss som skulle åstadkomma det Shekarabi efterlyst.
– Det hänger nu på om Socialdemokraterna backar, som en källa i utskottet säger.
Tydlig majoritet
Moderaterna i utskottet vill inte ta bort 180-gränsen generellt, utan vill att det bara ska göras ett undantag för corona-sjuka.
– De tidsgränser som finns i sjukförsäkringen är viktiga och ju längre tid en sjukfrånvaro pågår, desto svårare blir det att komma tillbaka. Vad vi däremot ser ett stort behov av är att göra ett undantag för de som blivit långtidssjuka efter infektion i covid 19, säger ordförande i utskottet Maria Malmer Stenergard (M).
Normalt brukar Socialdemokraterna inte stödja utskottsinitiativ i frågor som regeringen ändå arbetar med. Exakt hur man gör i det här fallet är inte klart, säger Rikard Larsson (S).
– Det är litet tidigt väckt, det får vi se när vi tar diskussionerna, men i grunden är det ju positivt att det finns en stor uppslutning kring att man behöver göra något och det är klart det får vi värna om att det finns en så stor tydlig majoritet, säger Larsson.