Konfliktområden lockar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) i arbetet med Organisationen för fred och samarbete i Europa (OSSE). Linde befinner sig under två dagar i Georgien och Moldavien för att fördjupa engagemanget i regionala konflikter som hotar stabiliteten i regionen.
Sverige övertog ordförandeskapen i OSSE den 1 januari, och som en del i de första aktiva insatserna riktas intresset på konflikterna i Abchazien och Sydossetien i Georgien och i Transnistrien i Moldavien.
Uppmanar till samtal
"Under min resa kommer jag att uppmana de inblandade parterna till konstruktiv dialog för att kunna uppnå konkreta framsteg i linje med folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen" skriver Ann Linde i ett pressmeddelande.
Linde träffar den högsta ledningen i Georgien, med möten med premiärminister, president och utrikesministern. Även i Moldavien ingår möte med premiärministern, som också är utrikesminister, samt landets president.
– Så ser planen ut, men det kan förstås ändras med kort varsel, säger pressekreterare Klara Watmani som är med på resan.
Abchazien är en ständig oroshärd vid Svarta havets östra kust. Det är ett självstyrande territorium som förklarade sig självständigt från Georgien 1992. Ryssland erkände området som en republik 2008.
Problemen är liknande i Sydossetien i Kaukasus. Området är erkänt som en del av Georgien av de flesta av världens nationer samt av FN, men inte av en handfull länder med Ryssland i spetsen.
Transnistrien i östra Moldavien ser sig som en autonom region och får militärt och ekonomiskt stöd från Ryssland. Transnistrien förklarade sig självständigt från Moldavien 1990, vilket inte erkänts av omvärlden.
Resa till Transnistrien
Delegationen tar sig också in i Transnistrien, där de träffar Vadim Krasnoselskij – som titulerar sig som Transnistriens president, och Vitalij Ignatijev – som har ansvar för utrikesfrågor.
Med på resan följer ambassadör Annika Söder, som är ordförandens särskilda representant för södra Kaukasien.
Linde understryker också betydelsen av att kvinnor inkluderas i arbetet med att lösa konflikterna, en inställning som länge präglat svensk diplomati i krisområden.
"OSSE har viktiga verktyg i förhandlingar och konfliktlösning kopplade till dessa konflikter" anser Linde.