Löfven vill fortsÀtta januarisamarbetet

Januariavtalet gĂ„r nu in i andra halvlek. Och statsminister Stefan Löfven (S) fortsĂ€tter gĂ€rna samarbetet Ă€ven efter valet. –Jag har absolut inget emot det, sĂ€ger han.

Trots att de samarbetat genom januariavtalet i snart tvÄ Är har Centerledare Annie Lööf och statsministern och S-ledaren Stefan Löfven (S) bara hÄllit presstrÀff tillsammans en enda gÄng, hÀr inför budgeten för 2021. Arkivbild.

Trots att de samarbetat genom januariavtalet i snart tvÄ Är har Centerledare Annie Lööf och statsministern och S-ledaren Stefan Löfven (S) bara hÄllit presstrÀff tillsammans en enda gÄng, hÀr inför budgeten för 2021. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige2021-01-05 05:50

Samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna bestĂ„r av det sĂ„ kallade januariavtalet som slöts i januari 2019 – samt ett gemensamt arbete kring de Ă„rliga statsbudgetarna.

Ett trettiotal av januariavtalets 73 punkter har prickats av. MÄnga andra har pÄbörjats, till exempel genom att utredningar har tillsatts.

Trots hÄrd kritik frÄn vÀnster om att S nu genomför en högerliberal agenda sÄ Àr Löfven nöjd. Han anser att han har fÄtt mer Àn regeringsmakten i utbyte.

– Det Ă€r massor av bra socialdemokratisk politik som inte hade blivit genomförd om vi hade satt oss i opposition, sĂ€ger han i en intervju med TT dagarna före jul.

Löfven pekar pÄ att skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionÀrer nu gradvis tas bort, och pÄ satsningar i sjukvÄrden, pÄ bredband och pÄ vÀgar, jÀrnvÀgar och bostÀder.

Han framhÄller att kommunerna har fÄtt betydligt mer i statsbidrag för att sÀkra vÀlfÀrden Àn den höjning pÄ fem miljarder S utlovade inför valet 2018. Det Àr dock framförallt ett resultat av coronapandemin.

Vill fortsÀtta

Löfven har "absolut inget emot" att fortsÀtta samarbetet Àven efter nÀsta val.

– Men vĂ€ljarna sĂ€ger sitt i valet och vi mĂ„ste ocksĂ„ se hur det ser ut i riksdagen, vilka samarbeten som kan vara aktuella efter valet, det vet vi inte idag, sĂ€ger han.

De fyra partierna kommer att gÄ till val som enskilda partier, med egna politiska program.

Stefan Löfven rÀknar med att januarisamarbetet hÄller mandatperioden ut. Men det finns risk att det spricker innan dess.

BÄde C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Nyamko Sabuni Àr i stort nöjda med hur samarbetet fungerat hittills. Men inom L skyller mÄnga de dÄliga opinionssiffrorna pÄ samarbetet med den rödgröna regeringen. Sabuni har svÄrt att se att samarbetet fortsÀtter efter nÀsta val, eftersom partierna i grunden har olika syn pÄ samhÀllet.

Det ÄterstÄr ocksÄ flera politiskt kÀnsliga punkter i januariavtalet som kan orsaka spÀnningar i samarbetet. Bland dem finns en reformerad arbetsrÀtt, en punkt som C och L drev igenom.

"VĂ„r skyldighet"

Ett stort steg mot en lösning togs nÀr Svenskt NÀringsliv kom överens om förÀndringar med tjÀnstemÀnnens PTK. LO sade nej, men efter det har LO-förbunden IF Metall och, mer ovÀntat Kommunal, hoppat pÄ.

Andra LO-förbund Àr mycket negativa till överenskommelsen, som regeringen nu ska överföra i lag. Den innebÀr bland annat fler undantag i turordningsreglerna vid uppsÀgning och sÀmre anstÀllningsskydd.

TT: Betyder det nÄgot om LO spricker?

– Jag tĂ€nker inte spekulera det, jag Ă€r statsminister och har en politisk situation i landet som jag hanterar, sĂ€ger Stefan Löfven, som fram till 2012 var ordförande i IF Metall.

– NĂ€r parterna nu har klarat att komma fram till en lösning Ă€r det vĂ„r skyldighet att se till sĂ„ att den del som handlar om lagstiftning processas vidare.

Till de ideologiskt kÀnsliga frÄgorna hör en friare hyressÀttning. En utredning Àr tillsatt som ska lÀgga fram förslag under 2021.

– Den mĂ„ste lösas. Jag förstĂ„r att det gör ont för S, men det Ă€r viktigt att vi fĂ„r en fungerande bostadsmarknad, sĂ€ger L-ledaren Nyamko Sabuni.

En CenterkÀlla beskriver S som motstrÀviga i hyresfrÄgan.

Även punkten om en reformerad a-kassa kan skapa spĂ€nning mellan samarbetspartierna och mellan S och LO.

Strid om skogen?

SkogsfrÄgor och skydd av vÀrdefull natur Àr en konfliktfrÄga framför allt mellan C och MP. Dit hör strandskydd, det vill sÀga hur nÀra vatten man fÄr bygga.

En annan kÀnslig punkt kan bli hur man minskar skolsegregationen och ser till att villkor och kvalitet pÄ skolor blir mer likvÀrdiga.

En utredning har bland annat föreslagit att förÀldrar inte ska fÄ stÀlla sina barn i kö i tidig Älder för att sÀkra en plats pÄ en populÀr friskola. Ett annat kontroversiellt förslag Àr att kommuner ska fÄ göra avdrag pÄ den skolpeng som friskolor fÄr.

L, C och MP har en mer positiv syn pÄ friskolor Àn S, men Sabuni tror att man kan hitta sÀtt att öka likvÀrdigheten i skolan utan en hÄrd strid.

Andra Ă„terstĂ„ende punkter i januariavtalet blir svĂ„ra att hinna med – inte minst en stor skattereform.

– Det Ă€r ju inte sĂ€kert att vi hinner fullt ut, men det finns fortfarande tid för att sĂ€tta i gĂ„ng arbetet pĂ„ riktigt, sĂ€ger Sabuni.

Hon tycker att L:s största framgÄngar i samarbetet Àr de skolpolitiska reformerna som Àr pÄ vÀg att genomföras, till exempel för studiero i klassrummet. Hon pekar ocksÄ pÄ skÀrpta lagar för att komma Ät hedersvÄld, samt pÄ att skattetrycket sÀnkts, bland annat genom slopad vÀrnskatt.

– SprĂ„ktest för medborgarskap Ă€r ocksĂ„ en klassiker som snart blir verklighet, sĂ€ger Sabuni.

– Det mĂ„ste genomföras. Det Ă€r ju en av Liberalernas stora segrar.

Statsminister Stefan Löfven har inget emot att fortsÀtta januarisamarbetet med C, L och MP efter valet 2022, men sÀger att valresultatet avgör.
Statsminister Stefan Löfven har inget emot att fortsÀtta januarisamarbetet med C, L och MP efter valet 2022, men sÀger att valresultatet avgör.
Fakta: Genomfört och kvar att göra

Genomförts eller beslutat (ett urval)

Krav pĂ„ aktiekapital för att bilda bolag sĂ€nkt till 25 000 kr

SÀnkta arbetsgivaravgifter för unga och först anstÀllda.

Borttagna extraavgifter för generationsskiften

RUT-avdraget utvidgat och taket höjt

VĂ€rnskatten borttagen

Höjda statsbidrag till kommunerna

SÀnkt skatt för pensionÀrer

PensionstillÀgg för de med lÄg pension

Mer pengar till skydd för vÀrdefull natur

Skatt pÄ bÀrkassar

SprÄkplikt för försörjningsstöd

SkÀrpta straff för hedersbrott

BegrÀnsad rÀtt till EBO

Möjlighet att införa betyg frÄn Ärskurs 4

Höjda intagningskrav för lÀrarutbildningen

Mer pengar till ambulans-, cancer- och förlossningsvÄrd

FörstÀrk försvaret

Kunskapslyftet byggs ut

Mer pengar till jÀrnvÀgsunderhÄll

Skatt pÄ att elda avfall

RÀntan pÄ uppskjuten reavinst efter bostadsförsÀljning slopas

Bygglovskrav för altaner slopat

Mer pengar för att anstÀlla lÀrarassistenter

ÅterstĂ„r att genomföra och besluta (ett urval):

TioÄrig grundskola

Mobilförbud i klassrum

Nya betyg i gymnasiet

Vite för regioner som inte klarar vÄrdgarantin

Stopp för nya religiösa friskolor

En omfattande skattereform

En grön skattevÀxling pÄ minst 15 mdr (4,5 mdr kvar)

PÄbörja införandet av familjevecka (tre lediga dagar per förÀlder, sex för ensamstÄende)

Förenkla 3:12 reglerna

Reformerad arbetsrÀtt

Reformerad a-kassa

Studiemedel Àven för Àldre

95 procent av hushÄll och företag ska ha tillgÄng till bredband pÄ 100 Mbit/s

UrsprungsmÀrkning av kött och fisk pÄ restauranger

Nya stambanor för höghastighetstĂ„g

FörsÀljningsstopp för nya bensin- o dieselbilar frÄn 2030.

Obligatorisk klimatdeklaration vid köp av flygresor

Skatt pÄ farliga kemikalier i klÀder/skor

Skatt pÄ engÄngsartiklar med plast

Pant pÄ ex batterier, mobiler och elektronik (utreds)

Inför hyberavdrag

SprÄk- och samhÀllskunskapskrav för medborgarskap

SkÀrpta utvisningsregler för heders- och hatbrott

Friare hyressÀttning pÄ nya bostÀder

LÀget ska pÄverka hyran mer

En primÀrvÄrdsreform

En fast omsorgskontakt i hemtjÀnsten

En ny vÄrdform för psykisk ohÀlsa

LĂ€ttnader i strandskydd

KÀlla: TT:s sammanstÀllning

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!