"Måste fortsätta examinera sjuksköterskor"

Examinationer av exempelvis sjuksköterskor måste kunna fortsätta – trots regeln om max åtta personer. Det säger ansvarig minister Matilda Ernkrans (S) och framhåller samtidigt att lärosäten behöver ändra sina rutiner med de nya reglerna.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, säger att det är klart att åttapersonersregeln kommer att innebära förändringar i universitets och högskolors arbetssätt. Arkivbild.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, säger att det är klart att åttapersonersregeln kommer att innebära förändringar i universitets och högskolors arbetssätt. Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Sverige2020-11-20 21:15

Redan innan åttapersonersregeln börjar gälla bedrivs en majoritet av undervisningen vid universitet och högskolor på distans. Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, säger att det lärosätenas ansvar att tentor och praktiska examinationer sker på ett säkert sätt.

– När åttapersonersregeln på måndag blir normerande för samhället så tänker jag mig att ansvarsfulla universitet och högskolor också tar ansvar för hur det kan påverka deras verksamhet, säger hon.

Samtidigt säger Matilda Ernkrans att lärosätena i vissa fall måste kunna göra undantag från åttapersonersregeln för att kunna fortsätta examinera studenter.

Vissa undantag

– Det kan vara praktiska moment, som inte går att examinera på annat sätt, men där man alldeles uppenbart säkert ser över hur man kan ta ansvar utifrån åttapersonersregeln.

Hon tar sjuksköterskeutbildningen som exempel.

– För mig känns det ganska självklart att nämna att man måste kunna genomföra praktiska delar av sjuksköterskeutbildningen för att sjuksköterskor ska kunna examineras. Det finns ett stort behov av sjuksköterskor för att vi ska ta oss igenom den här pandemin, säger Matilda Ernkrans.

Hon har nåtts av oro från studenter om salstentor som planeras genomföras på plats och i större grupp.

Fler förändringar

– Studenter måste känna sig trygga och det är universitets och högskolors ansvar att anpassa verksamheten efter vad som gäller. Men det är klart att det är från och med måndag som åttapersonersregeln gäller. Jag tänker att den kommer att innebära ytterligare förändringar för lärosätena.

Matilda Ernkrans säger att lärosätena, som är självständiga myndigheter, i samarbete med de regionala smittskyddsenheterna tagit ett stort ansvar för att begränsa smittspridningen i samhället.

Fakta: Förordningsändringen

Regeringen föreslår att maximalt åtta personer får delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Förordningsändringen har stöd i ordningslagen och föreslås gälla från den 24 november och tills vidare. Målet är dock att den bara ska vara i kraft i fyra veckor. Skälen är att de ekonomiska konsekvenserna är stora och att restriktionerna slår mot grundlagsfästa fri- och rättigheter.

Landets länsstyrelser vill slopa regeringens undantag för sittande publik och max 8 personer blir alltså det som gäller. I remissvaret skriver Länsstyrelsen i Västmanland bland annat: "Att fortsatt tillåta allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med upp till 300 sittande deltagare samtidigt som Folkhälsomyndigheten anmodar den absolut övervägande delen av Sveriges invånare att inte delta i möten, konserter, föreställningar etcetera, är svårt att nå ut med på ett trovärdigt sätt."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!