Migrationsverket missnöjt med luddigt förslag

Regeringen måste förtydliga förslagen från migrationskommittén, påtalar Migrationsverket i sitt remissvar. Verket varnar för en ökad arbetsbörda när tillfälliga uppehållstillstånd blir regel och ska omprövas. Och tydliga svar måste ges om vilka krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap som ska ställas för att få stanna permanent.

Migrationsverket och generaldirektören Mikael Ribbenvik vill att regeringen förtydligar hur högt ställda kraven på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd. Arkivbild.

Migrationsverket och generaldirektören Mikael Ribbenvik vill att regeringen förtydligar hur högt ställda kraven på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige2020-12-07 14:10

"Om det inte är tydligt innan lagen börjar gälla vad som krävs för att beviljas permanent uppehållstillstånd, kan personer som bott och arbetat under lång tid i Sverige komma att utvisas," säger generaldirektören Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande om remissvaret.

Det är bra att kommittén (som lämnade ett oenigt betänkande i somras) försöker samla reglerna på ett ställe, till en helhet, anser verket. Men förtydliganden behövs i flera frågor för att lagen sedan inte direkt ska behöva justeras.

Blir systemskifte

Den viktigaste förändringen i kommitténs förslag är en övergång från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd för i princip alla som söker asyl och får ja. Migrationsverket beskriver det som ett systemskifte som får stora följder, inte bara för asylsökande utan även för personer som ska arbeta i Sverige eller anhöriga till svenska medborgare.

När tillfälliga uppehållstillstånd blir regel innebär det, framhåller verket, att personer kommer att vara i Sverige långa perioder med sådana tillstånd. Det innebär mer arbete med att pröva ansökningar om förlängning, jämfört med nu. De blir även mer komplicerade, bedömer verket.

Vem avgör?

Ett förslag från kommittén är att det inte ska gå att få ett tillfälligt uppehållstillstånd omvandlat till ett permanent förrän tidigast efter tre år i Sverige. Ett villkor är då att personen har kunskaper i svenska och samhällskunskap. Men hur ska kraven se ut, och vem ska avgöra om de är uppnådda? frågar sig Migrationsverket.

"Eftersom i princip alla kommer att omfattas av detta är det en viktig stomme som vi behöver få på plats för att prövningen av kunskapskraven ska bli så rättssäker och effektiv som möjlig" säger Mikael Ribbenvik i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om