Mobilen i lådan ett resursslöseri

Den tar ingen plats och du tror kanske att den kan komma till användning igen. Men handen på hjärtat – hur många gamla mobiltelefoner har du hemma i byrålådan?

En mobiltelefon som ligger hemma i lådan gör ingen skada, däremot är det resursslöseri, säger Martin Seeger, vd på El-kretsen.

En mobiltelefon som ligger hemma i lådan gör ingen skada, däremot är det resursslöseri, säger Martin Seeger, vd på El-kretsen.

Foto: Johan Croon/TT

Sverige2020-07-28 08:20

Att mobilen inte ska slängas i kökssoporna är de flesta väl medvetna om. Men få verkar veta vad man ska göra av den när den är förbrukad. Enligt en undersökning från mobiloperatören Halebop har minst var fjärde svensk en fungerande mobiltelefon hemma som inte längre används.

– En anledning kan vara att man har en känsla av att den är värd något. Den andra är att man tror att man kanske kan behöva den igen. Till skillnad från en uttjänt tv som tar en massa plats är de ju så små att de får plats i en låda, säger Johanna Sahlman, chef på Halebop.

Hon tror att de flesta vill göra rätt. Men det är inte helt klart vad man ska göra med sin gamla trotjänare.

– Det ska vara lika lätt att återvinna eller återbruka mobilen som att välja ekologisk mjölk i hyllan, säger Johanna Sahlman.

Ge bort den gamla

Ungdomar mellan 18–25 år är den grupp som har flest fungerande mobiler som bara ligger, visar undersökningen.

– Är man vuxen ger man kanske sin gamla mobil till sitt barn, det gör man inte på samma sätt när man är ung, säger Johanna Sahlman.

Sammanställningen visar också att män i större utsträckning än kvinnor har flera mobiltelefoner som ligger oanvända. Det tror Johanna Sahlman kan bero på att kvinnor är mer benägna att ge bort sin gamla mobil, exempelvis till sina äldre föräldrar. Men också att män i allmänhet har ett större teknikintresse och oftare köper ny telefon.

"Låter lite"

Halebops undersökning uppskattar att det finns cirka två miljoner mobiltelefoner i Sverige som inte längre används. Den siffran ser Martin Seeger, vd på El-kretsen, som väldigt låg. Han menar att det är många fler.

– Det finns cirka 4,7 miljoner hushåll i Sverige. Enligt undersökningen skulle det innebära en halv mobil per hushåll. Det tycker jag låter lite, säger han.

Han tror att svenskarna i snitt har minst en mobiltelefon per person i lådan.

– De hamnar inte i restavfallet. En del ligger hemma, men det finns också ett flöde som skickas utomlands för att återbrukas, säger Martin Seeger.

Jämfört med andra produkter är det få mobiltelefoner som återvinns om man ser till antalet som årligen säljs på marknaden.

El-kretsen är elektronik- och batteriproducenternas gemensamma bolag. De administrerar insamling och återvinning från de kommunala återvinningscentralerna. Tillsammans med Linköpings universitet försöker de kartlägga mobiltelefonens flöde i projektet "Gruvan i garderoben".

– Vi vill ha mer kunskap om vad som händer med mobilerna i till exempel ett utvecklingsland. Finns det ett system för återvinning där?

Återanvändas

En mobiltelefon som ligger hemma i lådan gör ingen skada, däremot är det resursslöseri, tycker Martin Seeger. Samtidigt som nya metaller bryts skulle många av de som redan finns i den förbrukade mobilen kunna återanvändas om de återförs till kretsloppet.

– Det går att återvinna det mesta i mobilen. I Sverige ligger vi väldigt långt fram när det handlar om att ta tillvara materialet som kommer tillbaka.

Ska man återvinna eller återbruka sin gamla mobil?

– Återbruk är alltid jättebra. Det är hundra procent återvinning. Men man ska vända sig till seriösa aktörer och ställa frågor om var de hamnar någonstans och vad som händer i nästa steg när den är förbrukad.

Få lämnas in

När du köper en ny mobiltelefon kan du oftast lämna in din gamla till mobiloperatören. Finns det ett värde kvar kan du exempelvis få den nya till ett rabatterat pris, berättar Johanna Sahlman. Är den helt värdelös ser de till att den återvinns. Men det är ett litet antal som lämnas in.

– Vi får tillbaka alldeles för få. Vi vill att fler lämnar in sina gamla mobiler. Dels för att det finns ett värde i dem, dels för miljöaspekten.

Det finns givetvis en oro hos ägaren att telefonens information ska komma i orätta händer. Men enligt Johanna Sahlman kan man enkelt radera den själv.

– Det finns instruktioner, bland annat på vår hemsida. Att återställa och radera mobilen är en viktig del av arbetet när vi får in den, liksom att kolla med polisregistret för att se om mobilen är stulen. Vi är enligt lag tvungna att hantera dem varsamt, om det nu skulle vara något som man har glömt att radera. Man behöver inte vara orolig över att det kan finnas information kvar om den säljs för återbruk, säger hon.

Utdrag från undersökningen

Totalt en av fyra svenskar (22 procent) äger mer än en fungerande mobiltelefon som är mindre än fyra år och som inte används.

Fler män (26 procent) än kvinnor (17 procent) har mer än en fungerande mobil hemma som inte används.

Ungdomar i åldern 18–25 år (28 procent) är den grupp som har flest fungerande mobiltelefoner hemma som inte används.

Flest bland de som har fungerande mobiltelefoner hemma menar att det som hindrar dem från att sälja är att den/de inte har ett andrahandsvärde (38 procent), följt av att man vill spara den (22 procent) och att man inte tänkt på det (18 procent). Sex procent vet inte hur man går tillväga för att sälja.

Frågorna har ställts till 1 000 personer via Kantar Sifos webbpanel med den svenska allmänheten i åldrarna 18–79 år som målgrupp. Enkäten gjordes under perioden 29 maj–2 juni 2020.

Källa: Kantar Sifos undersökning på uppdrag av Halebop


Pant på mobilen

Varje år säljs 3,5 miljoner mobiltelefoner i Sverige, endast 750 000 återvinns.

Regeringen vill införa ett pantsystem för mobiltelefoner och har tagit fram ett förslag som utreds. Tanken är att det ska göra människor mer angelägna att lämna in sina uttjänta mobiltelefoner. De mobiler som pantas ska främst vara sådana som är för gamla för att återanvändas.

Förslaget ska vara färdigt senast den 1 april 2021.


Kommunens ansvar

Kommunen är ansvarig för avfall och återvinning och ofta finns information om exempelvis återvinningscentraler på kommunens webbplats.

Det kan också finnas butiker som tar emot elavfall. De som säljer elektronikvaror ansvarar också för att samla in dem och lämna dem till ett insamlingssystem. Om du köper en ny mobiltelefon i butik ska du alltså samtidigt kunna lämna in din gamla utan kostnad.

Källa: Hallåkonsument

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om