Planerar du att ge dig ut i kollektivtrafiken i rusningstider och ännu inte införskaffat munskydd, så börjar det bli dags. Det är inte sannolikt att du kommer att få ett munskydd vare sig på bussen, spårvagnen eller tåget.
När Folkhälsomyndigheten meddelade att man skulle införa rekommendationen aviserades att kollektivtrafiken skulle "tillhandahålla munskydd kostnadsfritt till de resenärer som inte har med sig eget". Men i efterhand har bland annat branschorganisationen Svensk kollektivtrafik sagt att det skulle bli för svårt och inga av de stora länstrafikföretagen planerar att dela ut munskydd.
Inga hemmasydda skydd
Men för att munskyddet ska ha någon effekt är det viktigt att det bärs korrekt, enligt Malin Bengnér, som är smittskyddsläkare i region Jönköpings län.
– Rätt typ av munskydd är viktigt, som ett kvalitetssäkrat engångsmunskydd, exempelvis med CE-märkning på förpackningen. Inte några hemtillverkade i tyg för där är det väldigt osäkert om de har någon effekt överhuvudtaget, säger hon.
Det är också viktigt att munskyddet tas på med rena händer, så att det sitter tätt runt ansiktet. Ofta finns en liten metallskena som ska klämmas åt över näsryggen, så det är viktigt att skyddet hamnar åt rätt håll.
– Det är ganska vanligt att man ser att munskyddet sitter upp och ner, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare.
Bort med fingrarna
Man ska dessutom låta bli att röra vid munskyddet överhuvudtaget, oavsett hur obekvämt det är eller hur mycket det kliar.
– Hela tanken med munskydd är att du andas i det och skulle du bära på smitta ska munskyddet fånga upp viruspartiklarna. Om du rör vid det är det risk att du i stället får viruspartiklar på fingrarna som du sen kan överföra både till dig själv och andra.
Debatten om munskydd har varit livlig och infekterad, och när de nu införs tror Malin Bengnér att skyddet främst har ett symbolvärde – en liten detalj som har fått oproportionerligt stort utrymme. Det viktigaste är fortsatt att stanna hemma vid symptom.
– Man ska inte ta munskydd som en ursäkt för att kunna ge sig ut om man känner sig lite krasslig, säger hon.
Malin Bengnér är också skeptisk till huruvida rekommendationen kommer att ha någon effekt på smittspridningen i samhället.
– Någon stor effekt förväntar jag mig inte av det här. Det finns väldigt svagt stöd för att det gör någon nytta. Förhoppningen är ändå att det kanske i enstaka fall kan tillföra lite extra skydd, säger hon.
På 1177 Vårdguiden finns även en instruktionsfilm som visar hur du använder munskydd.