– Skydd som man behöver som standard är heltäckande visir, förkläde och handskar.
I vissa fall där det förekommer stor spridning av viruset i luften, så kallad aerosolbildning, som kan uppstå vid sugning av luftvägar och bronkoskopi, kan annan utrustning behövas.
Beslutet togs på ett möte med samtliga regioner under fredagsmorgonen och nu hoppas regionerna att Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina riktlinjer.
– Vi förstår att det finns en rädsla hos personalen, framför allt när man ändrar riktlinjer allt eftersom. Men det här ändrar vi eftersom vi lärt oss mer. När det kommer ett nytt virus är det klart att vi skyddar oss med allt vi kan, säger Ann Söderström.
Sjukvården har bland annat lärt sig att viruset inte smittar genom huden, varför man inte behöver ha heltäckande klädsel.
Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell vill inte uttala sig konkret om vilken typ av skyddsutrustning som myndigheten rekommenderar. Där pågår ett arbete med att ta fram gemensamma riktlinjer.
– Vi har ingen stor skillnad här, det gäller bara att få ihop de här rekommendationerna. Det kommer att vara lite annorlunda än tidigare eftersom vi kan mer om det här viruset, säger han till TT.
Anders Tegnell försäkrar att munskydd inte kommer att strykas ur listan på grund av att det är en bristvara.
– Här stryks inga skyddsåtgärder som har en skyddande effekt.