Snart har det gått ett halvår sedan första fallet av covid-19 bekräftades i Sverige. Dödstalen i sjukdomen sjunker och de allvarliga fallen minskar stadigt i landet.
– Men ännu är inte faran över, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Regeringen tror dock inte på en enda stor andra våg, i stället kan det handla om flera mindre utbrott.
– Myndigheterna ska titta på olika scenarier, och kunna ge allmänna råd till regioner och kommuner, eller på annat sätt förhindra smittspridning. De ska kunna agera snabbt och effektivt, säger Lena Hallengren.
Fyra myndigheter och länsstyrelserna får nu uppdrag som syftar till att de ska vara redo för en eventuell andra smittvåg i höst. Det handlar om Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt landets länsstyrelser.
Riktlinjer för umgänge
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram olika scenarior för hur smittspridningen kan komma att utvecklas i Sverige den närmaste tiden, en rapport ska lämnas senast 20 juli och utifrån den rapporten ska de andra myndigheterna göra sina bedömningar. De bedömningarna ska vara klara den 1 september.
Folkhälsomyndigheten ska också bedöma vilka insatser, nationella och regionala, som behövs för att tidigt upptäcka nya utbrott, minska smittspridningen och minimera antalet sjukdoms- och dödsfall.
Socialstyrelsen ska inom ramen för sitt uppdrag bedöma vilka insatser som kan bli aktuella inom deras ansvarsområde. Syftet är att stärka hälso- och sjukvården samt socialtjänstens förmåga, framförallt när det gäller äldreomsorgen. Socialstyrelsen fick den 15 juni i uppdrag av regeringen att utveckla stödet om hur man kan göra undantag från besöksförbudet på äldreboendet på ett säkert sätt och ska redovisa uppdraget 15 juli.
– Vi inser att det är väldigt prövande för personal och anhöriga, därför kommer Socialstyrelsen komma med exempel och rekommendationer om hur man ska kunna mötas, ett fysiskt avstånd behöver inte innebär att man inte har ett socialt umgänge, säger socialminister Lena Hallengren till TT.
Hon vill dock inte svara på om det kommer innebära att personer med antikroppar kommer tillåtas besöka anhöriga på äldreboenden utan hänvisar till Folkhälsomyndigheten att svara på den frågan. Myndigheten gick förra veckan ut med beskedet att personer som har påvisade antikroppar efter att ha tagit immunitetstest kan träffa personer i riskgrupper.
Ytterligare informationsinsatser
Läkemedelsverket ska planera vilka insatser som behövs för att säkerställa tillgången på de läkemedel som behövs i olika skeden vid nya utbrott.
– Vi vet inte hur det kommer se ut framöver men vi har redan nu erfarenheter av att det är regionala perspektiv på den här pandemin, säger civilminister Lena Micko (S).
Nu ger regeringen länsstyrelserna ytterligare ett uppdrag, att ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella i olika skeden av eventuella nya utbrott samt hur de insatserna ska utföras.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får uppdraget att bedöma vilka insatser för informationsspridning.
– Uthålligheten hos oss alla är en kritisk faktor och det kommer krävas ytterligare samordnade informationsinsatser under hösten, säger Lena Hallengren.
TT: Varför kommer dessa uppdrag till myndigheterna nu, mitt i sommaren?
– Myndigheterna och hela Sverige har ägnat hela våren och vintern åt att bekämpa covid-19. Nu inför sommaren kom olika frågor och utmaningar, som till exempel resor. När det går mot hösten så inser man att det krävs andra åtgärder, säger Lena Hallengren.