Ett batteri av åtgärder för att minska smittspridningen presenterades av regeringen på fredagseftermiddagen. Antalet personer i butiker och gym måste begränsas, alkoholförsäljning efter klockan 20 blir förbjudet från och med julafton, och mellandagsrean ska i sin fysiska form ställas in.
– Vi respekterar de bedömningar som görs för att minska smittspridningen, men regeringen sa ingenting om hur företagen ska kompenseras för de problem som kommer att uppstå, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
"Mer generöst"
Att få del av de stödåtgärder som redan finns beskrivs samtidigt som komplicerat rent byråkratiskt och ta lång tid. Enligt arbetsgivarorganisationen gick processen för att få likviditetsstödet, med exempelvis anstånd på skatteinbetalningar, snabbare att få på plats i våras än nu. Vissa av de stödåtgärder som redan finns löper ut vid årsskiftet.
Omställningsstödet måste samtidigt förlängas och ersättningsnivån höjas till de 90 procent som EU-regler medger, enligt Frycklund. I dagsläget ligger omställningsstödet på 70 procent.
– Man behöver mer generösa stöd och det är ju möjligt att höja ersättningsnivåerna i omställningsstödet. Nu finns det ingen anledning att vara försiktig, säger han.
Ett av problemen är att Tillväxtverket, som har ansvar för att betala ut stödet, har långa handläggningstider, samt att regeringen inte lämnat in sin tilläggsbudget än, något man kunde ha gjort före årsskiftet, säger Frycklund.
Återhämtning 2021
Svensk ekonomi har redan innan fredagens restriktioner aviserades bromsat in, konstaterar Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. Banken spår en svag tillväxt första kvartalet nästa år men under andra kvartalet syns en ekonomisk återhämtning.
Människor sparar mer under pandemin, och det beror inte på försiktighet utan helt enkelt på att man inte kan konsumera, säger Bergqvist. Konsumtionen tror han kommer tillbaka inom detaljhandeln när smittspridningen minskar.
– Företagen vill producera, konsumenterna vill konsumera, bara vi kan bemästra viruset så kommer detaljhandeln få se att pengarna och efterfrågan kommer tillbaka. Men det får inte ta för lång tid, för nu handlar det om att övervintra.
Företagen som drabbas nu är i grund och botten sunda och behöver statens stöd för att klara sig, påpekar han. Vad gäller restriktionernas påverkan på börsen är den inte särskilt stor eftersom företagen är internationella och i större grad påverkas av omvärldshändelser, säger Robert Bergqvist och nämner brexit som en större orosfaktor.