Efter söndagen den 24 januari upphör Folkhälsomyndighetens rekommendation om att gymnasieskolorna ska bedriva fjärrundervisning. Frågan är om eleverna kan komma tillbaka till klassrummen på måndag.
Folkhälsomyndigheten (FHM) ser nu över sin rekommendation och diskuterar med Skolverket och regeringen. FHM kan sätta ner foten på tisdag eller onsdag.
Enligt uppgift till TT anser FHM att det ur folkhälsoperspektiv är en fördel att öppna upp något och kunna kombinera distansundervisning och undervisning på plats.
Men i beslutet måste också andra faktorer vägas in, till exempel hur man undviker trängsel i kollektivtrafiken när gymnasieeleverna ska ta sig till skolan.
Svårt att se
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson konstaterar att alla nog önskar att gymnasieskolorna åter kan öppna – men att smittspridningsläget – och därmed FHM:s bedömning – måste styra.
Han har dock själv svårt att se en fullständig öppning av gymnasieskolorna till nästa vecka.
– Ska man återgå till undervisning i skolan borde det vara på basis av minskad spridning, men signalerna man får är ju att vi har en fortsatt omfattande smittspridning.
I vilken utsträckning eleverna missat undervisning under pandemin finns det ännu inget bra svar på, och därför ska Skolverket göra en fördjupad studie.
– Å andra sidan har vi än så länge inte sett några huvudmän som valt att lägga undervisning på kvällar, helger eller lov. Så en försiktig bedömning är att mycket av undervisning kunnat genomföras.
Distans på högstadiet
En het fråga är också distansundervisning på högstadiet. Men här finns ingen nationell rekommendation. Regeringen har dock gjort det möjligt att kombinera undervisning på plats med distansundervisning om man lokalt bedömer att det behövs för att minska trängsel. Den möjligheten gäller under hela vårterminen.
Kommuner och skolor har valt att göra på olika vis och Skolverket håller nu på med en blixtundersökning av hur många högstadieskolor som har undervisning på distans. Bilden är att inte få skolor använder sig av möjligheten, och en sammanställning ska vara klar inom några dagar.
Öl efter åtta?
Söndag är också sista dagen för förbudet mot att sälja alkohol på krogen efter kl 20. Om det inte förlängs så blir det från måndagen den 25 januari i stället tillåtet att servera alkohol till klockan 22.
Regeringen och FHM ska i veckan ge besked om klockslag för alkoholservering.
Däremot gäller regeln om högst fyra personer per bord tills vidare, om inte regeringen tar ett nytt beslut i frågan.
Visita, som företräder krogbranschen, har begärt och fått till ett möte med socialminister Lena Hallengren (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) på onsdag. Jonas Siljhammar, vd för Visita, anser att regeringen och myndigheterna bör tänka om när pandemilagen nu finns på plats.
Använd pandemilagen
– Pandemilagen är till för att på ett bredare och mer träffsäkert sätt få ner smittspridningen i samhället och då tycker vi, och det har de (regeringen) själva uttryckt, att man hellre ska använda den än alkohollagen och ordningslagen som har träffat våra medlemsföretag på ett ensidigt sätt, säger Siljhammar till TT.
Förbudet från klockan 20 förlängdes i förra veckan till den 24 januari. Regeringen fick hård kritik från branschen för att beskedet kom så sent, mindre än två dygn i förväg.
– Våra företag planerar ju, bestämmer öppettider och måste ge personalen besked om schema. Då blir det väldigt svårt om man får besked bara två dagar i förväg, säger Siljhammar och kallar det icke hanterbart.