Coronaviruset fortsätter att sprida sig globalt. Sydamerika, USA och södra Europa visar alla tecken på en hög smittspridningstakt.
Samtidigt har även Norge och Danmark rapporterat en ökad smittspridning den senaste tiden – och Danmark har nu flest nya fall av covid-19 i Norden sett till antal invånare. Men att två av Sveriges grannländer går åt fel håll är inte nödvändigtvis mer oroande än utvecklingen i andra europeiska länder, enligt Folkhälsomyndigheternas generaldirektör Johan Carlson.
– Hur smittspridningen sker har vi naturligtvis all anledning att studera i Norge och Danmark. Men också vad som händer i Nederländerna, Belgien och Spanien och hur de nationella myndigheterna ser på läget där, säger Carlson på tisdagens coronapressträff.
Svensk revansch?
Nyligen publicerade Svenska Dagbladet en intervju med flera internationella virusexperter som hävdade att många länder nu sneglar mot den tidigare utskällda svenska coronamodellen.
Det talades om en svensk revansch – men någon sådan revansch intresserar inte Folkhälsomyndigheten.
– Mycket av det här är ju mer mediala frågor. Men de där intervjuerna speglar att många länder är i ett läge där man inser att man inte kan gå tillbaka till "lock downs", det finns ingen acceptans för det, säger Johan Carlson.
– Då tittar man mycket på hur vi har byggt upp strategin här i vårt land och det ser vi också på intresset från andra myndigheter och organisationer, fortsätter han.
"Viss trötthet"
I Sverige fortsätter den nedåtgående trenden med antalet smittade och ytterligare en person med bekräftad covid-19 har rapporterats död visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Därmed har 5 838 smittade personer avlidit i landet. Totalt har 85 707 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.
Trots det ser myndigheten tecken på att svenskarna inte alltid håller sig till rekommendationerna om social distansering.
– Vi har naturligtvis problem i ett antal områden, med en viss trängsel och trötthet, framför allt i yngre grupper, säger Carlson.
Tydlig utmaning
Inför hösten och vintern väntar en tydlig utmaning när influensasäsongen närmar sig.
– Risken är att både influensa och covid-19 kommer spridas i vinter, vilket är bekymmersamt. Därför drar regionerna i gång vaccination (av influensa, reds. anm.) den 3 november. Prioriteringsordningen liknar den vi har kommit överrens om för covid, om och när vi får vaccin, säger Johan Carlson.
Det innebär att influensavaccinet i första hand kommer att ges till bland annat äldre, riskgrupper och viss personal inom vård och omsorg.
Från 1 december erbjuds övriga grupper i samhället att vaccinera sig mot influensa. På en fråga vid tisdagens presskonferens om vad han är mest orolig för inför hösten svarar Carlson:
– Det som vi har oroat oss för hela tiden när det gäller det här viruset: Den oberäknelighet och tendens till superspridning av lokala utbrott som hela tiden har drivit den här pandemin. Först till Korea, sen till Italien, andra delar av Europa och sedan Sverige.