Överlevande positiva till dyk vid Estonia

Anhöriga och överlevande Àr positiva till nya dykningar vid Estonias vrak. Men de nyupptÀckta hÄlens betydelse ifrÄgasÀtts. I januari ska överlevare för första gÄngen sedan förlisningen för 26 Är sedan förhöras som vittnen.

DokumentÀrserien frÄn Discovery visar ett hÄl i skrovet pÄ fartyget.

DokumentÀrserien frÄn Discovery visar ett hÄl i skrovet pÄ fartyget.

Foto: Dplay/TT

Sverige2020-12-18 18:35

Jonathan Lindström förlorade bĂ„da sina förĂ€ldrar den dĂ€r septembernatten 1994 dĂ„ passagerarfĂ€rjan Estonia förliste pĂ„ Östersjön. Han har upplevt de senaste mĂ„naderna som plĂ„gsamma, dĂ„ han fĂ„tt Ă„teruppleva sorgen, och han Ă€r djupt kritisk till den dokumentĂ€r som gjorts som avslöjat okĂ€nda hĂ„l i skrovet.

Enligt hans mening Àr hÄlen inte av sÀrskilt stor betydelse.

– De hĂ€r tvĂ„ betydelselösa hĂ„len har i min mening uppstĂ„tt nĂ€r bĂ„ten slagit i botten, sĂ€ger Jonathan Lindström.

Gör om lagen

Under fredagen blev det kÀnt att Statens haverikommission (SHK) vill se Àndringar i gravfridslagen för att kunna genomföra dykningar vid vraket. Regeringen gÄr myndigheten till mötes och kommer att omarbeta lagen under nÀsta Är, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).

Jonathan Lindström tycker att det Àr bra att nya dykningar görs, men inte för att rÀta ut eventuella frÄgetecken, utan för att stilla konspirationsteorier kring förlisningen. Den rimliga förklaringen till att Estonia sjönk Àr enligt Lindström, precis som haverikommissionen kom fram till 1997, att svaga fÀsten fick bogvisiret att falla av och vatten att forsa in genom fören.

Hans bild Àr att dokumentÀren vinklat materialet till att framstÄ som att Estonia blev rammat eller utsatt för nÄgot sprÀngattentat.

– Den har lyckats vĂ€nda opinionen och blĂ„sa liv i gamla konspirationsteorier. DĂ€rför tycker jag nu att det Ă€r bra att man gör undersökningen och visar vad som orsakat hĂ„len, sĂ€ger Jonathan Lindström.

"MotstÄnd i regeringen"

Anders Eriksson var sjÀlv ombord pÄ fartyget den 28 september 1994. Som överlevare hade han pÄ förhand tagit del av mycket av den information som haverikommissionen presenterade pÄ fredagen. Han anser att kommissionen fÄtt ett för smalt uppdrag nÀr myndigheten ska fokusera pÄ undersökningar kring hÄlet och tycker att det behövs en bredare utredning om katastrofen pÄ nytt.

Hans oro kretsar kring att arbetet nu inte blir gjort utan partsintressen och vill att oberoende observatörer deltar vid dykningarna. Men nya dyk Àr ett steg framÄt, sÀger han.

– Det Ă€r vĂ€ldigt positivt, man mĂ„ste börja nĂ„gonstans.

Sjunkförloppet Àr ett annat frÄgetecken som Eriksson har. Fartyget slog inte runt, och sjönk snabbt. Samtidigt hördes inte överlevare som vittnen 1994.

– Det har funnits ett motstĂ„nd mot att göra om och göra rĂ€tt, Ă€ven uppe i regeringen.

Förhörs som vittnen

Nu kommer dock samtliga svenska överlevare att erbjudas att lÀmna sina vittnesmÄl för första gÄngen, berÀttar den tidigare riksdagsledamoten (S) och överlevaren Kent HÀrstedt. Intervjuerna med SHK inleds i januari.

– Det Ă€r första gĂ„ngen Statens haverikommission samlar in den informationen.

HÀrstedt vÀlkomnar att processen gÄr vidare med nya dykningar, men anser likt Eriksson att frÄgan Àr större Àn hÄlet och pratar ocksÄ kring sjunkförloppet. Det behovs en grundlÀggande utredning och ett mÄnga frÄgor saknar svar, enligt HÀrstedt.

HÀnvisningar till att Estonia Àr en gravplats, och att man dÀrför inte bör dyka dÀr, Àr han kritisk till.

– Det Ă€r precis som om man inte skulle gĂ„ nĂ€ra en dödsolycka i trafiken för att utreda vad som har hĂ€nt. SĂ„ gĂ„r det ju liksom inte till. Man kan inte hĂ„lla de döda gisslan för att inte utreda varför de dog.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!