– Det är ambitionen att lägga en lagstiftningsproposition i riksdagen om pandemilagen, eller delar av pandemilagen, den 4 januari. Det kan jag bekräfta, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Regeringens målsättning är att den nya tillfälliga pandemilagen ska kunna träda i kraft den 15 januari.
Enligt den preliminära plan som riksdagen arbetar efter kommer regeringen lämna över lagförslaget den 4 januari. Då kan riksdagen den 8 januari debattera och besluta om förslaget.
Kort jullov
Det innebär att riksdagen måste bryta julledigheten, vilket inte har skett sedan tsunamikatastrofen 2004.
– Det är bra att regeringen äntligen kommer till skott, säger Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson.
– Hade vi haft lagen på plats nu hade vi snabbt kunnat ingripa både mot julhandel och mellandagsrea. Det är så många människor som kommer att smittas där, och så många människor som indirekt kommer att dö av att vi har mellandagsrea.
Just nu är det slutspurt för drygt hundra remissinstanser, som ska lämna synpunkter på det förslag till lag som är ute på remiss. Deadline är den 23 december.
Även riksdagspartierna ska ha kommit in med synpunkter före jul.
Centerpartiet anser att regeringen måste göra vissa ändringar i sitt nuvarande förslag för att få partiets röst. Det handlar inte minst om ekonomisk kompensation till de verksamheter som drabbas av nedstängningar och förbud. Något som även ett enigt socialutskott har påpekat.
– Det måste bli betydligt tydligare i det förslag som sedan läggs på riksdagens bord, säger Anders W Jonsson.
Snabbare till riksdagen
Men C, andra partier och tunga remissinstanser har också synpunkter på att regeringen, enligt förslaget, får 30 dagar på sig att gå till riksdagen efter ett beslut om förbud eller nedstängning.
– Det är nästan lite provocerande. Det måste bli mycket kortare, säger Anders W Jonsson.
Han anser också att den tillfälliga lagen inte bör gälla längre än ett halvår, utan i stället förlängas om det skulle behövas.
Tungt i mellandagarna
Den riktigt tunga instansen – lagrådet – väntas ge sin syn på lagförslaget i mellandagarna.
Med den nya tillfälliga pandemilagen kan regeringen till exempel besluta om nedstängningar av butiker, gym, museer, och campingar, stoppa kollektivtrafik och flyg, införa förbud mot att träffa mer än ett visst antal personer på allmän plats och förbjuda människor att vistas på vissa platser som parker och stränder.
Men det finns också möjlighet att göra mindre ingripande åtgärder som att begränsa öppettider eller hur många personer som får vara på en buss eller i en butik.
Även länsstyrelser och kommuner får möjligheter att gå in och begränsa verksamheter på ett annat sätt än i dag.