Partier eniga om lägre anståndsränta

Finansutskottet är enigt om att räntan på företagens uppskjutna skatteinbetalningar bör sänkas. –Vi är beredda att titta på detta, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson (V). Arkivbild.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson (V). Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverige2020-03-27 10:45

För att stärka företagens likviditet under coronakrisen har regeringen, C och L föreslagit att företag ska få uppskov med tre månaders skatteinbetalningar i upp till ett år.

Räntan, inklusive anståndsavgift, har beräknats till 6,6 procent per år. Från näringslivet har kommit kritik mot att det är för mycket.

Partierna i finansutskottet i riksdagen är nu eniga om att räntan behöver sänkas. Det nuvarande förslaget kommer dock att klubbas i riksdagen nästa vecka, eftersom många företag är i akut behov av att skjuta upp skatteinbetalningar. Riksdagen kommer dock att uppmana regeringen att återkomma med ett förslag på lägre ränta senare.

Gick samman

Inför fredagens finansutskott hade M, V och KD kommit överens om att föreslå ett så kallat tillkännagivande med en uppmaning till regeringen att ta fram ett förslag på lägre ränta.

– Vi måste rädda alla jobb vi kan, då är det inte rimligt att vi har en kostnad som kanske försvårar att rädda jobb, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är förvånad över att M, V och KD höjde tonläget.

– Det finns ingen konflikt i sak, säger hon.

Är öppna

Andersson uppger att hon redan vid gårdagens finansutskott förklarade att hon är beredd att titta på möjligheten att sänka räntan.

Finansministern tillägger att regeringen har varit angelägen om att snabbt lägga fram ett förslag för att förbättra företagens likviditet och att man därför utgick från de villkor som fanns i det system som gällde under finanskrisen 2008-2009.

– Vi är öppna för diskussion, säger Andersson.

Hon pekar dock på att man bland annat måste överväga vad en lägre ränta skulle innebära för statsfinanserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!