Problem vid polislaboratorium – fackstyrelse avgår

Sedan flera analysfel uppdagats vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) har styrelsen för det lokala Saco-facket avgått, rapporterar flera medier.

Nationellt forensiskt centrum (NFC) hette tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium och har sitt huvudlaboratorium i Linköping. Arkivbild.

Nationellt forensiskt centrum (NFC) hette tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium och har sitt huvudlaboratorium i Linköping. Arkivbild.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Sverige2020-12-11 21:30

Facket hävdar enligt P4 Östergötland att en alltför kort utbildning lett till att fel begåtts vid bland annat dna-analyser.

SVT Öst rapporterar att nya forensiska laboranterna snabbutbildas på några dagar, när facket menar att det tar ett till två år att uppnå rätt kompetens. “Hur många potentiella dna-träffar kan riskera att missas på grund av osäkerhet och/eller ovana hos de som ska säkra spåren?” heter det i en skrivelse från facket som SVT tagit del av.

”Jag beklagar att styrelseledamöterna och suppleanterna för Saco-S i polisen vid NFC har lämnat sina uppdrag. Från arbetsgivarens sida väljer vi att inte kommentera detta ytterligare", skriver Helena Trolläng, avdelningschef på NFC, i ett mejl till SVT.

Magnus Åhlin, huvudskyddsombud på NFC, bekräftar för TT att hela styrelsen avgick på årsmötet förra fredagen, men vill inte ge någon ytterligare kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!