"Jag är besviken på beskeden från min norska kollega", skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar efter tisdagens kontakt med Torbjørn Røe Isaksen (H).
För att pressa på lite extra har statsminister Stefan Löfven (S) bett om ett samtal med Erna Solberg, Norges statsminister. Men enligt en källa nära Löfven har svaret blivit att Solberg inte har någon möjlighet förrän i nästa vecka.
Ändå hoppas den svenska regeringen på någon form av mer positivt besked från Oslo inom kort, kanske redan under onsdagen.
Lovar inget
”Situationen för svenska och finska gränspendlare är svår och det är en mycket hög prioritet för oss att hitta en lösning", skriver Torbjørn Røe Isaksen (H) i en kommentar till TT.
Han understryker samtidigt att lösningen måste vara acceptabel med tanke på smittspridningen. Han uppger att den norska regeringen jobbar hårt med frågan.
”Vi har bett (myndigheten) Helsedirektoratet och Folkhälsoinstitutet att snabbt komma tillbaka till oss med en bedömning av hur och inom vilka ramar för infektionskontroll vi kan öppna för gränspendlare från Sverige och Finland".
Norge stängde gränsen den 28 januari. Många svenska gränspendlare hamnade då i en ohållbar situation. Utan lön och utan socialt skyddsnät. Det handlar om flera tusen personer, kanske uppemot 6 000.
"Fullständigt orimlig"
”Jag var väldigt tydlig med att situationen är fullständigt orimlig och att Norge nu har ansvar för att lösa situationen. Eftersom det är Norge som har stängt gränsen är det Norge som har ansvar för att lösa de problem som detta har orsakat", skriver Nordmark om mötet med Røe Isaksen.
Men i stället för konkreta resultat fick hon information om att den norska regeringen gett norska myndigheten Folkehelseinstituttet i uppdrag att titta på möjligheten till lättade restriktionerna för gränspendlare.
”Det är ett steg i rätt riktning, men jag kommer inte nöja mig förrän vi fått konkreta svar på hur situationen ska lösas. Jag är besviken på beskeden från min norska kollega", skriver Nordmark.
Det svenska regeringskansliets besvikelse över det norska agerandet har också sin grund i, uppger en källa för TT, att det varit mycket enklare att hitta lösningar för gränspendlare med Danmark och Finland. Det har handlat om särlösningar med tester för Öresundspendlare till exempel.