Regeringen sur pÄ Norge över grÀnspendlare

Den svenska regeringen har surnat till pÄ den norska. Det sedan Norge stÀngt grÀnsen och försatt mÄnga svenska grÀnspendlare i en ohÄllbar situation. Statsministern har försökt fÄ kontakt med sin kollega och arbetsmarknadsministern Àr missnöjd efter att ha mött sin motpart.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige2021-02-23 16:09

"Jag Àr besviken pÄ beskeden frÄn min norska kollega", skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar efter tisdagens kontakt med TorbjÞrn RÞe Isaksen (H).

För att pressa pÄ lite extra har statsminister Stefan Löfven (S) bett om ett samtal med Erna Solberg, Norges statsminister. Men enligt en kÀlla nÀra Löfven har svaret blivit att Solberg inte har nÄgon möjlighet förrÀn i nÀsta vecka.

ÄndĂ„ hoppas den svenska regeringen pĂ„ nĂ„gon form av mer positivt besked frĂ„n Oslo inom kort, kanske redan under onsdagen.

Lovar inget

”Situationen för svenska och finska grĂ€nspendlare Ă€r svĂ„r och det Ă€r en mycket hög prioritet för oss att hitta en lösning", skriver TorbjĂžrn RĂže Isaksen (H) i en kommentar till TT.

Han understryker samtidigt att lösningen mÄste vara acceptabel med tanke pÄ smittspridningen. Han uppger att den norska regeringen jobbar hÄrt med frÄgan.

”Vi har bett (myndigheten) Helsedirektoratet och FolkhĂ€lsoinstitutet att snabbt komma tillbaka till oss med en bedömning av hur och inom vilka ramar för infektionskontroll vi kan öppna för grĂ€nspendlare frĂ„n Sverige och Finland".

Norge stĂ€ngde grĂ€nsen den 28 januari. MĂ„nga svenska grĂ€nspendlare hamnade dĂ„ i en ohĂ„llbar situation. Utan lön och utan socialt skyddsnĂ€t. Det handlar om flera tusen personer, kanske uppemot 6 000.

"FullstÀndigt orimlig"

”Jag var vĂ€ldigt tydlig med att situationen Ă€r fullstĂ€ndigt orimlig och att Norge nu har ansvar för att lösa situationen. Eftersom det Ă€r Norge som har stĂ€ngt grĂ€nsen Ă€r det Norge som har ansvar för att lösa de problem som detta har orsakat", skriver Nordmark om mötet med RĂže Isaksen.

Men i stÀllet för konkreta resultat fick hon information om att den norska regeringen gett norska myndigheten Folkehelseinstituttet i uppdrag att titta pÄ möjligheten till lÀttade restriktionerna för grÀnspendlare.

”Det Ă€r ett steg i rĂ€tt riktning, men jag kommer inte nöja mig förrĂ€n vi fĂ„tt konkreta svar pĂ„ hur situationen ska lösas. Jag Ă€r besviken pĂ„ beskeden frĂ„n min norska kollega", skriver Nordmark.

Det svenska regeringskansliets besvikelse över det norska agerandet har ocksĂ„ sin grund i, uppger en kĂ€lla för TT, att det varit mycket enklare att hitta lösningar för grĂ€nspendlare med Danmark och Finland. Det har handlat om sĂ€rlösningar med tester för Öresundspendlare till exempel.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om