I onsdags gick Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson ut med budskapet att regionens intensivvårdsavdelningar var belagda till 99 procent.
– Vi ser just nu en mycket allvarlig situation och vi behöver hjälp, sade han då.
Samtidigt är det i reella tal just nu "bara" 80-90 covidpatienter som intensivvårdas i Stockholm. I våras var den siffran som mest 230. Och det är inte brist på platser det är frågan om, enligt Björn Eriksson.
Ingen maxgräns
– Det finns ingen maxgräns. Vi kan alltid skala upp och vi har hela tiden vetat att vi måste öka kapaciteten. Det har vi gjort dag för dag, säger han.
TT: Men den här siffran "99" procent. Blir inte den lite missvisande då?
– Det tar ju ett litet tag att ordna fram nya platser. Det är det som det handlar om. Vi måste ju planera för det, säger Björn Eriksson.
Han samlade under fredagseftermiddagen några av de största privata vårdgivarna i regionen för ett möte. Anledningen: understryka allvaret och be dem friställa personal.
– Vi vill att de ger sina medarbetare ledigt för att kunna jobba inom covidvården hos oss, säger han.
Hundratal lånades in
Det här var något som skedde när läget var som värst i våras. Då handlade det enligt Björn Eriksson om ett hundratal privatanställda som lånades in.
– Läget är allvarligt och vi behöver hjälp. Omkring en tredjedel av vården i Stockholm utförs privat. Då är det rimligt att de också tar ansvar, säger Björn Eriksson.
Nu, precis som då, är det inom intensivvården det behövs personal.
– Det vi har nu som vi inte hade i våras är att det är många fler som söker för annan typ av akutsjukvård. Det gick ju ned väldigt under några veckor under våren.
Positiv respons
Enligt Björn Eriksson var responsen positiv från de privata aktörer som deltog i mötet på fredagseftermiddagen och han räknar med att personal kommer att lånas in. Vad det kommer att kosta regionen kan han däremot inte svara på eftersom ingen vet hur många det är som kan komma att hyras in.
– Vi kommer att behöva så många som möjligt. Så det är klart att det blir en fördyring för oss. I första hand tar regionen de kostnaderna. Men alla extrautgifter kopplade till covid-19 redovisas sedan för staten, säger han.
Under fredagskvällen kom även beskedet att Karolinska universitetssjukhuset omplacerar personal från Astrid Lindgrens barnsjukhus för att stötta upp vården av covidsjuka. 120 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor behövs på intensiven. Konsekvensen: icke-akuta barnoperationer skjuts på framtiden.