Riksdagen får regeringen sänka anståndsränta

Det blir mindre kostsamt än tidigare tänkt för företagare som vill skjuta upp inbetalningar av skatt under coronakrisen. Regeringen är nu överens med oppositionen i riksdagen om att anståndsräntan mer än halveras jämfört med ursprungsförslaget.

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige2020-04-14 12:30

Kostnaden för anståndet blir nu den så kallade basräntan på 1,25 procent för de sex första månaderna, därefter tas en avgift ut per månad som sammanlagt blir 3,1 procent istället för 6,6 procent.

– Vi hade gärna gått längre, men vi är glada över att vi fått räntan till under halva, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson efter ett möte i riksdagens finansutskott, som har pressat på för en sänkning.

Tog det som fanns

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att det råder samsyn om den nya räntesatsen. Skälet till att regeringen och samarbetspartierna föreslog 6,6 procent inledningsvis var att det var bråttom.

– Vi tog det som fanns i byrålådan, det som användes under finanskrisen, för att företagen snabbt skulle kunna få besked om den här möjligheten, säger Andersson och tillägger:

– Och det har ju verkligen använts också, det är redan nu dubbelt så många företag som under finanskrisen som har ansökt om anstånd.

Men nu kan fler använda anståndet, tror hon.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed välkomnar beskedet.

"Rätt riktning"

– Det innebär en kraftig sänkning av anståndsräntan och det är inte minst viktigt för mindre företag som vill utnyttja möjligheten till retroaktiv betalning av skatter, men som har tvekat på grund av den höga räntan. Nu sänks den, säger han.

Det är ett steg i rätt riktning, anser Svenskt Näringsliv, som dock anser att det behövs fler åtgärder.

"Det är bra att partierna lyssnat på våra synpunkter. Nedsättningen är viktig för många företag och ett steg i rätt riktning. Men det behövs mer kraftfulla åtgärder för att undvika utslagning av jobb och företag", säger Johan Britz, näringspolitisk direktör på Svenskt Näringsliv, i en skriftlig kommentar till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!