Världens länder tampas just nu med hur de ska hinna vaccinera sina respektive befolkningar, innan allt för många blir sjuka och dör. I Storbritannien går det hyfsat snabbt, i Frankrike inte alls, något som fått president Macron att "gå i taket".
I Sverige säger myndigheterna att vaccinationerna går "enligt plan" med hittills cirka 147 000 vaccinerade, något kritikerna dock tycker är på tok för få. Vad är problemet? Vi har ju haft flera veckor på oss, säger de. Därutöver har det framkommit att regionerna håller igen med vaccineringen, för att på så sätt spara doser för att kunna ge redan vaccinerade den andra dosen, något Folkhälsomyndigheten har varit kritiskt mot.
Oavsett hur Sverige ligger till framhålls ofta Israel som något av ett mönsterland när det kommer till vaccinationerna mot covid-19. Landet, som har 9,25 miljoner invånare, har redan vaccinerat två miljoner av dem och räknar med att 70 procent ska vara vaccinerade i slutet av mars/början av april.
Nyligen höll en av de ansvariga för genomförandet, läkaren Asher Salmon vid Israels hälsoministerium, en internationell presskonferens där han förklarade hur landet har gått tillväga.
– De vi riktar in oss på nu är personer 60 år eller äldre, sjukvårdspersonal samt blåljuspersonal, som poliser och ambulanspersonal, säger han.
Lagras på ett ställe
För att göra distributionen så effektiv som möjligt lagrar man alla doser på ett enda ställe, ett logistikcentrum som har gott om minus 80-frysar och som är placerat mitt i landet, i närheten av en flygplats.
– Därifrån utgår transporterna till de 350 vaccinationspunkterna, exempelvis en vårdcentral, som finns i landet och som vi hela tiden har täta kontakter med, säger Asher Salmon.
Utmaningarna är dock flera, tillstår han. Precis som i alla andra länder finns så kallade antivaxxare, som – av olika skäl – motsätter sig vaccin. Därutöver har landet också stora grupper ortodoxa judar samt många arabisktalande personer, främst palestinier och beduiner, vars vaccinationsvilja varierar.
– Vi lägger mycket energi på att vaccinera alla, även de som bor långt ute landsbygden eller i små byar i Negevöknen.
Israels sjukvård bygger på HMO (Health Maintenance Organizations), det vill säga seminationella centra som ska tillhandahålla all den sjukvård som landets medborgare behöver. Varje medborgare måste tillhöra en HMO och det finns fyra stycken av dem som konkurrerar med varandra.
På frågan varför just Israel lyckats så bra med vaccineringarna säger Asher Salmon:
– Dels arbetar olika myndigheter mycket nära och tillsammans med varandra, som en enda multimyndighet, där inte bara sjukvården ingår, utan också exempelvis försvaret. Vi är starkt centraliserade, men ger också mycket ansvar till de olika HMO:na. En annan förutsättning har varit en mycket precis planering, med möjlighet till att vara flexibla.
Därutöver har Israel lyckats säkra mycket stora mängder vaccin från Pfizer, med leveranser om cirka 500 000 doser i veckan, samtidigt som Israel gått med på att dela med sig av vissa hälsodata från miljontals vaccinerade med företaget.
Restriktionerna blir kvar
Israel har också fått kritik, bland annat för att vaccinationskampanjen inte omfattar palestinier på Västbanken och i Gaza.
– Vi vaccinerar främst dem som tillhör en HMO eller som betalar skatt i landet, det stämmer, samtidigt som vi inser vikten av att vaccinera så många som möjligt. Varje dag kommer 150 000 palestinier över gränsen för att arbeta i Israel, men det väntas komma doser nästa vecka, tror jag, till exempelvis Gaza, säger Asher Salmon.
Trots den snabba vaccinationstakten tror Asher Salmon inte att restriktionerna kan komma att lyftas ännu, inte på flera månader i alla fall.
– Vi har haft tre nationella lockdowns av vilka två har varit misslyckade och vi är inne i den tredje. När en större del av befolkningen är vaccinerade kommer vi att kunna ta bort en del restriktioner, men långt ifrån alla. Vi kommer att öppna gradvis för utbildningar och affärer, men inget kommer att vara "normalt", eftersom andra restriktioner kommer att finnas kvar. Och vi förväntar oss att människor ska vara försiktiga, oavsett om de har blivit vaccinerade eller inte, säger han.