Sälja eller köpa när krisen slår till

Många undrar hur de ska klara ekonomin när jobbet hänger på en skör tråd i coronatider. Byta till mindre bostad? Sälja bilen eller båten? Eller fyndköpa nu – för den som har pengar?

Fyra av tio säger att köpplanerna inte har förändrats av krisen.

Fyra av tio säger att köpplanerna inte har förändrats av krisen.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sverige2020-06-02 07:45

Varsel och permitteringar är vardagsmat, världens börser skakar och ekonomin för såväl företag som privatpersoner har sig fått en rejäl knäck. Hur ska man agera privatekonomiskt? Köpa, sälja eller avvakta?

Om vi börjar med boendet – vad ska man göra om man blir arbetslös och har stora lån? Vi frågar Sharon Lavie, som är familjeekonom på Ikano Bank, om läget på bostadsmarknaden.

– Det är svårt att veta hur det utvecklar sig, allt händer så snabbt. Det vi hittills kan se är att bostadsmarknaden inte har reagerat alltför negativt. Priserna ligger fortfarande över förra årets nivå.

Det såldes fler bostäder under april i år än under samma månad både 2019 och 2018, enligt Svensk Mäklarstatistik. I april hade priserna sjunkit på bostadsrätter, medan villorna fortfarande stigit något.

Att krisen påverkat säljarna märktes inte minst för någon månad sedan. Men det är omöjligt att sia hur bostadsmarknaden ska reagera.

– Utbudet har ökat på bostadsrätter och villor, det ser vi. Det kan bero på att den som ändå hade tänkt sälja skyndar på och lägger ut sin bostad fast de egentligen tänkt vänta. I vanliga fall kan det vara bättre att vänta till sommaren när det finns större köpsug, säger Sharon Lavie.

Prata med banken

Men om man får svårt att betala bolån och amorteringar – hur ska man tänka då?

– Prata med banken. Det kan faktiskt vara en nackdel att sälja för att hitta en billigare bostad, för då kan det vara svårt att få ett nytt lån om din inkomst blivit lägre. Men så länge du sköter nuvarande lån får du ha det kvar.

Sharon Lavie rekommenderar även att man pratar med banken om amorteringsfrihet, det kan gå att få till juni 2021. Många låntagare utnyttjar den möjligheten.

– Kolla även om du har ett låneskydd – en slags försäkring – som täcker upp för andra större lån om du har det. Det kan vara att du lånat några hundratusen för att renovera köket, till exempel. Kontakta långivaren och se om du kan nyttja det nu.

I valet mellan att sälja fonder eller en båt, till exempel, för att klara sin ekonomi råder Sharon Lavie att man säljer kapitalvaran.

– För den som sparar på lång sikt, till pensionen exempelvis, kan det vara klokt att behålla fonderna och sälja något annat i stället om fonderna har tappat värde, säger hon.

Båtar och bilar

Men det är inte bara dystra miner i spåren av coronapandemin. Båtmarknaden går som tåget, enligt Mats Eriksson som är vd riksförbundet Sweboat. Han menar att det osäkra världsläget är positivt för båtbranschen. Även de som inte haft båt förut vill testa livet ute på sjön.

– Folk kan inte åka utomlands och aktar sig till och med för att hyra stuga i Sverige. Då kan en båt vara alternativet. Vi ser en enorm hajp för begagnat. Båtar upp till 100 000 kronor vill många ha när semestern utomlands har gått i stöpet.

Vilka båtar är populärast?

– Styrpulpeter från 5 000 kronor och upp till 100 000. Övernattningsbara segelbåtar från 50 000 och uppåt och även motorbåtar som går att sova över i.

Går priserna upp?

– Nej inte än, men utbudet är lite mindre än efterfrågan. Har man osäker privatekonomi kan det vara läge att sälja när efterfrågan är stor nu.

Hur ligger det till med bilköpen då? Coronautbrottet har definitivt påverkat bilköparna negativt. Både nyregistreringarna och begagnatmarknaden gick ned rejält när pandemin slog till. Ändå är det fyra av tio som säger att köpplanerna framöver inte förändrats av krisen. Var femte passar rent av på att köpa bil nu. Det visar en undersökning från Yougov på uppdrag Blocket Fordon.

Plus och minus

+Bilar. Nyregistreringar av personbilar minskade med över 8 procent i mars, medan försäljningen av begagnat tappade cirka 7 procent.

+Båtar. Begagnade båtar i lägre prisklasser är det stor efterfrågan på och priserna stabila. Intresset för att hyra båt har ökat markant och båtägarna planerar för fler dagar på sjön än tidigare.

+Bostäder. Priserna på fritidshus och bostadsrätter har gått ned. Villornas pristapp är runt en procent. Utbudet ökar men många affärer sluts så det finns en fortsatt efterfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om