660 nya fall har konstaterats under de senaste fyra dagarna, enligt tisdagens rapport. Det kan jämföras med samma period förra veckan då 638 fall konstaterades.
Smittspridningen i Stockholm fortsätter därmed att öka, om än med en något lägre takt.
– Det är fortfarande ett allvarligt läge, där vi alla måste hjälpa till för att stoppa virusets framfart, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Stockholm.
Fler vår vård
Antalet personer som får vård för covid-19 vid länets sjukhus ökar tydligt, enligt regionen. Totalt vårdas 57 personer, vilket är 20 fler jämfört med i fredags. Sex personer får intensivvård.
Ökningen är inte förvånade, enligt Rotzén Östlund.
– Det sker alltid en eftersläpning. Vi ser fortfarande ett tydligt samband att först har vi en samhällsspridning, sedan hamnar folk på sjukhus. Därför är det så viktigt att vi hjälps åt att stoppa det här igen.
Nya restriktioner?
Från och med måndag nästa vecka får regionerna möjlighet att utfärda lokala smittskyddsråd.
Skärpningen innebär att smittskyddsläkaren kan avråda allmänheten från att gå på restauranger, att åka kollektivtrafik eller eller besöka äldreboenden.
– Det finns en palett av olika verktyg. Vi får analysera noga vad som kan vara till hjälp för att bryta smittkedjorna. Allt vi gör ska vara för att minska smittspridningen.
Ska diskuteras
Först ska definitionen av vad ett lokalt utbrott är definieras, i samråd med Folkhälsomyndigheten.
– Vi kommer att diskutera vad det kan innebära för Stockholm.
TT: Vad kan stockholmarna göra för att hålla staden öppen?
– Att ta till sig råden som vi har haft hela tiden. Håll fysisk distans. Ta ansvar genom att inte trängas på köpcenter, restauranger och dansgolv. Att överhuvudtaget undvika trängsel.
Smittan ökar också på länets äldreboenden. Sedan i fredags har ytterligare åtta personer på boenden testat positivt.
– Det är ett tecken på att vi har en samhällsspridning, att det även kommer in där, säger Rotzén Östlund.