Smittan ökar — samtidigt mildras gränsregler

Antalet coronasmittade ökar i Skåne – samtidigt kommer besked om att fler danskar nu välkomnas över gränsen. För en del inresande får det negativa covidtest som de måste visa upp nu lov att vara upp till en vecka gammalt. Inga problem, enligt Skånes smittskyddsläkare Eva Melander. –Jag är inte så bekymrad.

Personal visar hur ett corona / covid-19 test tas i svalget med hjälp av en provtagningspinne i tältet utanför SUS Lund. Arkivbild.

Personal visar hur ett corona / covid-19 test tas i svalget med hjälp av en provtagningspinne i tältet utanför SUS Lund. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige2021-03-24 07:19

Fler skåningar har testar nu positivt. Ökningen tros delvis bero på att fler testar sig, uppger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander under onsdagens pressträff.

Antalet smittade är störst bland barn och unga samt hos personer i åldern 30-49 år. Drygt 400 nya fall avslöjas varje dag.

Vården har dock inte fått fler patienter i och med ökningen, enligt Region Skåne.

Testningen viktig

Med anledning av smittoläget ligger restriktioner och uppmaningar om att hålla distans och undvika folksamlingar således kvar över påsken. Det faktum att regeringen samtidigt går ut med att man lättar på inresereglerna från Danmark från 31 mars oroar inte – om man frågar Eva Melander.

– Jag tycker det viktiga här är just testningen, att det kravet ligger kvar, säger hon och syftar då på att kravet på att man vid inresa till Sverige ska kunna visa upp intyg på negativt covidtest förlängts,

För de flesta får testet inte vara äldre än 48 timmar. För de som regelbundet studerar i Sverige samt för pendlare är det dock okej med ett negativt test som är upp till en vecka gammalt.

– Inreseförbud kan i viss alla faktiskt krångla till det onödigt mycket, det viktiga är att vi vid inresa i Sverige har en provtagning och i vissa fall att man får stanna hemma i en veckas tid i karantän. Det är det viktiga.

Väntar på vaccin

Nu avvaktar Region Skåne nya besked rörande Astras vaccin. I regionen finns just nu vaccin från Pfizer och Moderna att tillgå, men det räcker inte till alla och prognosen för vidare vaccinleveranser står still.

– Det går inte uppåt – det går neråt, säger vaccinsamordnare Maria Landgren under pressträffen.

Huruvida regionens tidigare mål att alla skåningar ska vara covidvaccinerade i sommar fortfarande gäller är oklart.

– Vi har kapaciteten, så får vi bara vaccin så kan vi vaccinera, säger Maria Landgren till TT.

Drygt 120 000 skåningar har nu fått sin första dos vaccin mot covid-19. Drygt 50 000 personer är färdigvaccinerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om