Smittsäker påsk på distans i kyrkorna

Kyrkorna hade hoppats på ett undantag, men taket för åtta personer ligger kvar över påsken. Än en gång får församlingarna tänka i nya banor.

Kyrkorna runt om i landet får fira en digital påsk. Arkivbild.

Kyrkorna runt om i landet får fira en digital påsk. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Sverige2021-03-06 15:21

Coronaviruset sätter även i år käppar i hjulet för en av kyrkans största högtider. Reglerna om att max åtta personer får samlas står fast över påsken och hindrar kyrkorna från att bjuda in till traditionsenliga gudstjänster, vilket tidningen Dagen rapporterat om.

Folkhälsomyndigheten har dock föreslagit att lätta upp restriktionerna för bland annat kyrkor veckan efter påsk. Om regeringen godkänner förslaget kan det innebära att gudstjänster med upp till 50 personer kan få hållas från den 11 april.

– Det är väldigt tråkigt för oss att inte få fira påsk tillsammans i våra kyrkor. Vi hade gärna sett att förslaget börjat gälla första april, så att man kunde samlas fler än åtta, säger Björn Cedersjö, tf generalsekreterare i Sveriges kristna råd (SKR).

Fortsätter fira

Men firandet kommer inte att ställas in – utan stöpas om till mer smittsäkra former.

– Vi fortsätter att fira gudstjänster på de sätt som går. Det erbjuds bland annat livesända och inspelade gudstjänster, men även små gudstjänster med åtta personer i taget och påskvandringar utomhus, säger Åsa Nyström, biskop i Luleå stift.

Hon berättar att många kyrkor har hittat kreativa lösningar under pandemin.

– Vi har lärt oss mycket sedan i fjol, så jag tror att vi kommer känna att vi firar påsk det här året också. Men vi ser fram emot om det blir ett differentierat regelverk kring allmänna sammankomster framöver.

Filadelfiakyrkan i Stockholm kommer däremot inte att hålla några fysiska sammankomster.

– Vi vill inte utsätta människor för smittrisk och även om vi skulle samlas i kyrkan så skulle det bli något annat än det vi är vana vid, säger Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfia i Stockholm.

I stället kommer allting ske digitalt. Bland annat hålls morgonbön i sociala medier.

– Det kommer vara olika saker varje morgon och kväll, så vi är på ett sätt mer aktiva nu och når betydligt fler med våra webbsändningar än med våra fysiska sammankomster, säger Niklas Piensoho.

Firar digitalt

Även i Stockholms stift kommer firandet för andra året i huvudsak att ske digitalt.

– Påsken är den viktigaste kristna högtiden eftersom den handlar om att ljuset vinner över mörkret. Det är kanske extra viktigt att påminnas om i en pandemi, säger Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift.

Björn Cedersjö på Sveriges kristna råd ifrågasätter att Folkhälsomyndigheten gör skillnad på allmänna sammankomster och exempelvis gallerior och gym, där antalet tillåtna besökare baseras på lokalens storlek.

– Vi tycker att det är inkonsekvent och tycker inte att vi har fått något skäl till varför man gör de bedömningarna.

Sett till smittskyddsaspekten har han dock förståelse för att kyrkorna måste dra sitt strå till stacken för att begränsa viruset.

– Vi tror att rekommendationerna har kommit till utifrån goda bedömningar. Men vi hade önskat att man tagit hänsyn till oss under kyrkans största högtid.

Fakta: Påsk

Den kristna påsken firas till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse vid (den judiska) påsken i Jerusalem.

Tillsammans med jul och pingst är påsken den kristna kyrkans viktigaste högtid.

I år infaller påskafton lördagen den 3 april.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!