Snåriga virusregler kan bli ännu fler

Polisen oroas övar att virusregelverket blir alltmer snårigt och svårtillämpat. Och nu väntar ytterligare nya regler för butiker och stora varuhus som Ikea.

En stor skylt i entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås uppmanar människor att iaktta coronarestriktioner. Arkivbild.

En stor skylt i entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås uppmanar människor att iaktta coronarestriktioner. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2021-03-02 07:37

Så sent som i måndags trädde nya regler i kraft som tillåter endast en vuxen per bord på restauranger i gallerior, medan fyra per bord tillåts på restauranger med egen ingång.

Nu är ytterligare nya föreskrifter på gång som är tänkta att träda i kraft den 6 mars.

Folkhälsomyndigheten har skickat ut förslag på remiss som innebär att stora varuhus som Ikea får släppa in högst 500 kunder samtidigt. Grundregeln om en person per tio kvadratmeter kommer fortsätta att gälla, men just för väldigt stora butiker leder den till att det blir väldigt många människor.

Ett annat förslag är att butiker måste vidta åtgärder för att se till att kunder inte går in i butiker tillsammans med sällskap, utan handlar ensamma.

FHM hoppas att de två nya reglerna ska bidra till att trängseln minskar.

Svårt hålla reda på

Polisen skriver i ett yttrande att det "torde för allmänheten ibland vara svårt att hålla reda på vilka regler som är tvingande och vilka som är rekommendationer".

Yttrandet gäller regeringens planerade ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. Den reglerar antalet deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Tanken är att det regelverket ska bli mer flexibelt och anpassas till olika verksamheter, och att lättnader ska kunna införas om smittläget förbättras i vår.

Polisen påpekar att det i nuläget finns dels tvingande bestämmelser i lag, förordning och föreskrifter, dels olika rekommendationer och allmänna råd.

Det "rör sig om ett relativt snårigt regelverk som därtill ofta ändras eller utvidgas", skriver polisen.

Svårt att förklara

Polisen pekar på att vissa regler kan bli svårförståeliga. Som att en religiös begravning kan bli hårdare reglerade än en motsvarande borgerlig ceremoni. Eller att publiken på Stockholms stadion kan komma att räknas in i antalet deltagare om de tittar på DN-galan, men inte om de tittar på Stockholm Maraton.

Sådant blir svårt att förklara, och polisen räknar med att det kan leda till reaktioner och ifrågasättanden hos folk.

Polisen är också bekymrad över otydligheter när det gäller regler för nöjesparker.

Begränsningsförordningen är tänkt att träda i kraft den 11 mars. Men eventuella lättnader i förordningens restriktioner tror Folkhälsomyndigheten kan börja tillämpas tidigast 11 april.

Förordningen innebär också att kommunerna, om smittläget kräver det, får möjlighet att förbjuda tillträde till allmänna platser, som parker och badstränder. Den som bryter mot ett sådant förbud kan drabbas av 2 000 kronor i böter.

Måste vara tydligt

Polisen ser problem med att kommunicera förbudet till kommuninvånarna, vilket även Åklagarmyndigheten gör.

Av rättssäkerhetsskäl är det dock viktigt att budskapet blir mycket tydligt, poängterar myndigheterna, så att det klart och tydligt framgår vilka platser och områden som omfattas och att överträdelser kan sluta med böter.

Tydlig information måste sättas upp på platsen för förbudet, understryker polisen, som också vill rådfrågas innan kommunen utfärdar ett förbud.

Åklagarmyndigheten vill att det förbjudna området rent fysiskt ska avgränsas så att risken minimeras att någon råkar gå in i området utan att veta om vistelseförbudet.

Polisen förvarnar också om att man inte har resurser att till exempel spärra av eller bevaka platser som allmänheten inte får vara på.

Coronapandemin tar redan stora resurser i anspråk. Bara kontroller av inreseförbud och testintyg kräver 1 500 poliser i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!