I de norra delarna av landet har det redan varit kallt ett tag. Men den senaste veckan har även snö och minusgrader omfamnat övriga Sverige.
Det innebär dock inte att man bara kan dra på sig långfärdsskridskor eller skidor och ge sig ut på närmaste sjö som frusit igen.
– Många isar i Mellansverige har lagt sig, men fått snö på sig och det är inte bra, säger Jan Insulander som är projektledare vid Issäkerhetsrådet.
Aldrig ensam
Snön gör bland annat så att isen inte blir lika stark. Det fungerar snarare som ett duntäcke ovanpå som håller kvar värmen under, menar Insulander.
– Allmänheten tycker att det känns tryggt när det är snö på isen, att det känns stabilt. Men det är läskigt för då ser du inte vad som finns under och du hör inte när det knakar och knastrar, säger han.
I Mellansverige finns det just nu inte många isar man kan ge sig ut på, enligt Jan Insulander. Det gäller därför att vara försiktig, kolla isen noga och alltid ha med sig räddningsutrustning om man vill ut.
Men – det viktigaste av allt är inte ge sig ut på egen hand.
– De flesta som går igenom isen tar sig inte upp själv fast de har isdubbar. Det är en svår match att ta sig upp ur en vak och då behöver man kompisar.
Fler rör sig ute
Under pandemin, när mycket stängt ner och vi uppmanas begränsa inomhusaktiviteter, har naturen för många blivit ett andningshål.
Även fast varningarna om luriga isar är ständigt återkommande behöver kunskapen kring isar och säkerhet bli betydligt bättre bland allmänheten, anser Jan Insulander.
– Jag är lite nervös för den här vintern. Det är många nya kategorier av människor som kommer ut, säger han och tipsar om att haka på exempelvis en skridskoförening om man vill ut och åka, speciellt för den som oerfaren.
– De har koll och kunskap.