Det var i slutet av november som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kom med sin rapport där myndigheten riktade skarp kritik mot regionerna för hur den hade tagit hand om personer på särskilda boenden (säbo) som drabbades av covid-19 i våras.
Den mest allvarliga kritiken handlade om att äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 på särskilda boenden (säbo) inte fått individuella läkarbedömningar och att det i vissa regioner funnits direktiv om att inte skicka de äldre till sjukhus.
En region som anklagades för just detta är Region Sörmland, som nu svarar att den inte håller med om kritiken. "Region Sörmlands direktiv är, och var så även under våren 2020, att bedömning av sjukdomstillstånd alltid skall vara individuell och utifrån individens egna önskemål rörande vårdnivå", skriver regionen i ett pressmeddelande.
"Generaliserande och onyanserad"
"En faktor som inte belysts i granskningen är läkarkontinuitet, vilket är mycket viktigt för att ha god kännedom om brukarna på säbo och för att kunna göra individuella bedömningar. Läkarkontinuiteten på säbo i regionen är generellt hög, i synnerhet på de av IVO granskade boendena", säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten inom regionen.
Något generellt direktiv att brukare inte skulle skickas till sjukhus, har inte heller funnits, enligt regionen.
Därmed inte sagt att regionen gjort allt rätt. I många fall har dokumentationen varit för kortfattad och i vissa fall har information saknats, till exempel om brukare och närstående blivit involverade i den planerade vården, brister som regionen nu vidtagit åtgärder mot, skriver man vidare.
IVO:s kritik mot hanteringen av de äldre var skarp, samtidigt som IVO-rapporten också har kritiserats för att vara för onyanserad och generaliserande.
"Bred granskning"
Enligt Region Sörmland var delar av kritiken på tok för långtgående, med tanke på hur begränsat det underlag var som IVO byggde sitt beslut på. Region Dalarna har varit inne på samma sak.
I en intervju med Dagens Nyheter säger sig dock Sofia Wallström, generaldirektör för IVO, vara trygg med både granskningen och underlaget.
– Vi har gjort en väldigt bred granskning. Vi har gjort 350 intervjuer med medicinskt ansvariga sjuksköterskor i samtliga kommuner. Vi har intervjuat företrädare för samtliga regioner. Vi har ett stort underlag när det gäller upplysningar, klagomål och ett urval av journaler på 98 boenden. Givet det kan jag säga att vi står väldigt trygga i vår granskning, säger hon till tidningen.